ЧАС ДЛЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ІНІЦІАТИВИ: ПОТРІБНІ СПРАВЖНІ ПЕРЕГОВОРИ

Ми, члени Громадянської Експертної Групи, стурбовані розвитком подій, які поставили країну на межу громадянського протистояння. Група вважає, що єдиним інструментом виведення країни з кризи, є переговори між народом і владою.

Але переговорний процес може бути дискредитований імітацією, спробою влади затягнути опозицію у формальні перемовини. Сьогодні за стіл із владою сіли її прислужники та представники парламентської опозиції, але за цим столом було відсутнє громадянське суспільство. Таким чином відбувається дискредитація, знецінення, затягування переговорного процесу, що може привести до їх зриву та ескалації громадянського конфлікту. Організатором круглого столу, що допоможе розв'язати конфлікт, має стати саме громадянське суспільство. У цьому нас підтримує європейська спільнота, зокрема, про це свідчить вчорашня резолюція Європарламенту.

Час спливає. Нависає загроза провокації кровопролитного зіткнення озброєної міліції, що прислуговує владі, з громадянами, які зібралися на Майдані. Зараз настав час відповідального громадянського суспільства, яке зможе знайти вихід із цієї ситуації, і запропонувати як владі, так і опозиції, реальну програму дій. В іншому разі відкривається можливість силових сценаріїв поглиблення політичного конфлікту. На 14-15 грудня можна очікувати провокації силового зіткнення й кровопролиття, що може призвести до розколу країни. Влада хоче цинічно використати ситуацію в своїх інтересах, посваривши українців між собою і посіявши міжрегіональну ворожнечу.

Мирний розвиток подій – запорука позитивного виходу з кризи. Переговори мають відбуватися в серйозному, без загострення та зайвого радикалізму режимі.

Ми звертаємося до громадських організацій, активістів, активних учасників Майдану закликати владу сісти за стіл не бутафорських, а справжніх переговорів. А громадськість має виступити ініціатором та активним учасником цього процесу. Підтримати цю пропозицію можна тут.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі