Оля Швед
Активна журналістка. Люблю подорожувати, музичні фестивалі, хороші книги, якісну музику, мистецтво та цікавих людей.
14.08.2013
27

Чому пам'ятник УПА у Польщі зносять?

Пам'ятник УПА в селі Грушовиця Перемиського повіту Підкарпатського воєводства Польщі знесуть. Про це подбав Депутат Європарламенту від опозиційної польської партії "Право і справедливість" Томаш Поремба. Депутат повідомив Раду охорони пам'яті боротьби і мучеництва про нелегальний обеліск і вимагав його ліквідації.За його словами, це не освячує і не прикрашає це місце. Зараз ліквідацією буде займатися місцева влада.

На території нинішнього Підкарпатського воєводства Польщі до 1950-х років мешкала українська громада, в 1940-х діяло підпілля УПА. Ця українська громада зазнала від польського соціалістичного уряду низки репресій і депортацій, серед яких - операція "Вісла".

Це вже не вперше під приводом "нелегального встановлення" пам'ятників їх демонтують. Чому пам'ятник має заважати? Для мене це те ж саме, що ліквідувати пам'ятники польських вояків на Личаківському кладовищі.  Я не розумію, чому так відбувається. Я згадала, яку бучу підняли поляки, коли росіяни самовільно змінили надпис на місці катастрофи літака Ту-154 президента Польщі під Смоленськом. Чому ж тоді немає поваги до нашої історії?

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі