Оля Швед
Активна журналістка. Люблю подорожувати, музичні фестивалі, хороші книги, якісну музику, мистецтво та цікавих людей.
02.08.2013
20

Застаріла система цінностей або чому вченим мужам Львівщини не сподобався фестиваль "Франко Фест"

Наступ масовізму на українську свідомість, наступ ліберальних ідей космополітизму, які часто полюбляють сплітатися із спрощеними видами мистецтва і маскультури. Гадаємо, кожна розумна людина, відвідавши "Франко-фест", задала собі одне логічне питання: який стосунок до Івана Франка, до його ідей, переживань, художніх образів мають усі ці рок- і джаз-групи і їхній репертуар? У свій час Іван Франко кожним своїм творчим жестом розвивав, підносив українську культуру, а вся українська рок-музика із своїм шумом і вереском глибоко сидить у сфері паразитарності, тобто нетворчості і неоригінальності. Тож зринає перше зауваження до організаторів "Франко-фесту": чому саме ім'я Івана Франка має так активно використовуватися у їхніх планах з поширення масової псевдоестетичної свідомості?

Це частина гнівного звернення вчених мужів Дрогобиччини у газеті "Тустань" до громадськості. Замість 20-30 переглядів, що зазвичай норма для цього сайту, ця стаття набрала більше 300. Підписалися під нею Олег Баган із Науково-ідеологічного центру ім. Д. Донцова, о.Іван Гаваньо з Українського Богословського Наукового Товариства, чиновник Любомир Сікора, професор Петро Іванишин.

Їх обурив сам факт проведення фестивалю "Франко Фест" минулих вихідних у рідному селі Івана Франка Нагуєвичах. Окрім виступів на музичних сценах, відомі письменники читали твори Франка та дискутували на різні теми. Ось посилання:

http://tustan.io.ua/s420978/z_frankom_chi_proti_nogo

Мене це зачепило. В той час, коли активні молоді люди роблять усе для того, аби у наш час про постать Франка і його творчість знали більше, аніж це передбачає шкільна програма, оцим вченим мужам вистачає розуму це все паплюжити. Я люблю творчість Івана Франка, рада, що він НАШ, він вічний, але він не може бути завжди сучасним. Але можна його зробити таким - він може зазвучати по новому, бути зображеним по новому і т.д. І це не зменшить його величі, не зробить попсовам мейнстрімом. Таких прикладів у світі - купа, чому ж усіх так зачепив фестиваль на Львівщині?

Я була на фестивалі. Завдяки рок-гуртам, які виконували музику на слова Франка почула три чудові ліричні вірші, на які раніше не звертала увагу. І по приїзді одразу знайшла їх у збірці "Зів'яле листя". Думаю, кожен, хто там був, почув і відкрив для себе багато нового. Хоча б 10 варіантів перекладів творів Франка мовами світу. І якщо для цих дядьків із Львівщини Ніно Катамадзе, яка чудовою грузинською заспівала вірш Франка, - сфера паразитарності, то вони просто дурні.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі