Андрiй Степаненко
Кажуть, що краща робота - це високооплачуване хобі. Я знайшов свою кращу роботу й тепер насолоджуюсь її результатами.
26.03.2013

Бізнес та податки: про кішку та... гірчицю

Взаємини держави й бізнесу в Україні усе більше нагадують анекдот про кішку, що дуже швидко привчили їсти гірчицю – густо нашмарувавши нею тварині під хвостом...

Проте, тінь "Податкового Майдану" над країною вже не маячить, а чергова "революція" у якій би на барикади масово пойшли б представники малого бізнесу так і не трапилася.

Замість цього українські податківці днями  відрапортували про рекордний рівень добровільної сплати податків.

Зокрема , відповідно до офіційної інформації Міністерства податків і зборів, у січні-лютому 2013 року, українські підприємці самостійно нарахували  та виплатили державі 995,1 млн. грн. єдиного податку, що майже в три рази більше, ніж одержав від них бюджет за аналогічний період минулого року (346,2 млн. грн.).

Експерти Міндоходів констатують, що більшу частину цих сум виплатили бізнесмени, що працюють по третій групі положення про єдиний податок. Незважаючи на вже традиційну "порядність" малого бізнесу, що воліє не мати заборгованості перед бюджетом, подібне положення справ дає можливість говорити якщо не про ріст фіскальної свідомості підприємців, які працюють на єдиному податку, то, принаймні , про їх відносну лояльність до чинних правил гри держави з бізнесом.

Про це також свідчить і ріст кількості індивідуальних підприємців (+130 тис. за підсумками минулого, 2012 року), з яким на сьогоднішній день кількість бізнесменів-фізичних осіб в Україні досягло 1 млн. 200 тис.

Таким чином, при ледве більш ніж 10%-м прирості кількості підприємців,  добровільні податкові надходження від них виросли на 300%. Якщо подібні тенденції будуть зміцнюватися, то українська опозиція ризикує програти влади битву за "дрібних крамарів", яких вона нещодавно так успішно використовувала в якості "дійних корів" та "гарматного м'яса" своїх кольорових "революцій"...

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі