Крути - перерваний бліцкріг

У січневі дні вісімнадцятого року під Крутами відбувся бій, який назавжди зцілив Україну від малоросійського духу. До цих подій Вітчизняної російсько-української війни 1918-21 років, на протязі століть колоніального статусу, українців майже викреслили із крижалів історії. Після 29 січня відродилася нація Героїв. Юнаки-добровольці, курсанти, українська старшина, що билися з окупантами під Крутами, зробили святу справу, вірячи в перемогу та у вищість ідеалу Свободи.

Вперше у цій війні в бій з досвідченими більшовицькими військовими частинами вступили українські добровольці - студенти навчальних закладів столиці. Розстріл студентів під Крутами став одним із перших випадків розправи над полоненими у роки тієї війни, він виявив сутність більшовицьких військових злочинців. Стало зрозуміло, що ця війна за Незалежність буде вестися за іншими правилами. До цього на фронтах Першої світової сторони дотримувались міжнародних Женевських конвенцій, за якими полоненим та пораненим гарантувалося життя. Вперше під Крутами зародився новий тип українців – активних борців за незалежність України, тип патріотів, які не декларують свій патріотизм на кожному кроці, а свою любов до країни доводять реальними діями. Згодом Дмитро Донцов у своїх працях дасть визначення такому стану громадської активності та присвяти -  націоналізм.

За ці двадцять років незалежності багато різних політиків використовували тематику Крут лише для того, щоб продемонструвати свій псевдопатріотизм. Але вони були не першими.

В ті січневі дні у Києві постійно існувала загроза промосковського заколоту, навколо столиці української держави стискалася удавка більшовицької окупації, з півночі сунуло п'яне бидло мародерів Муравьова, що рухаючись територією України грабувало та вбивало. Тоді настав час Героїв, коли чин найкращих синів народу міг врятувати Незалежність. Вони пішли в цей свій перший бій, прекрасно розуміючи, допомоги нізвідки не буде і Європа не допоможе. Своїм героїзмом та самопожертвою зірвали московський бліцкріг - більшовицький план наглого захопленнгя української столиці. Зупинили червону армію, що була по суті , бандою добре озброєних грабіжників та вбивць, потрощили її передові частини та дали змогу організувати оборону у столиці. Вірні уряду війська, знищили невдовзі кубло більшовицького заколоту на Арсеналі.

Одним з важливих досягнень бою був виграний час, московські окупанти лише через кілька днів змогли наблизитися до Києва. На переговорах у Бресті наша делегація домоглася ухвалення стратегічно-важливих рішень для України. Але головне, що в ті складні для країни дні, стався переломний момент Перших визвольних змагань, відродилася сила українського духу і нові курені та полки продовжили визвольну війну за Незалежність. І вже від того далекого зимового дня 1918 року розпочався довгий шлях боротьби, жертв і перемог, шлях до Української Самостійної Соборної Держави, шлях, що ще триває... „Що більша мета, що тяжче змагання — то більші бувають жертви.!" – писав Степан Бандера. Під цими словами Герої Крут підписались власною кров'ю.

В часи Других визвольних змагань, У Галичині культ Героїв Крут поширився серед національно-визвольних організацій. У 1944-му році одне із з'єднань групи (військової округи) "Тютюнник" отримало назву "Крути". Майже у всіх навчальних і виховних програмах для бійців УПА обов'язковим для вивчення був пункт про героїзм молоді під Крутами. В УПА та її запіллі була встановлена традиція відзначення пам'яті Героїв Крут як національного свята.

Сьогодні є всі підстави стверджувати, що тривають Треті визвольні змагання. Війна на наших теренах має сучасні риси у вигляді розграбування економіки кримінально-олігархічними кланами, викривлення української історії різного роду провладними фальсифікаторами та нищення українських святинь безкарними рейдерами. Триває інформаційна агресія, псевдоеліта країни застосовує нові методи впливу на свідомість громадян України, нав'язуючи через підконтрольні ЗМІ примітив, розбещення та бездуховність. Ім потрібні люди-овочі, слухняні прислужники режиму. Сьогодні вперше в історії націоналісти представлені в парламенті країни, багато хто вважає цей факт початком змін в країні. Є всі підстави вважати, що у 2012-му році як і в далекому 1918-му, відбувся переломний момент в історії України, розпочався відлік часу, коли система кримінального та духовного визиску дійде свого кінця. Отже бій під Крутами не завершився, він триває. Змінюються вороги, змінюються окупанти, постають нові герої. Війна за самостійну, вільну, соборну Україну продовжується.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі