Культурна окупація

Як шкода, що в Україні немає української влади! Нема думки про завтра й післязавтра. Що в промисловості, що в культурі. Замість українського культурного простору – прохідний двір. Не диво: культурою українською керують люди, що вдома розмовляють російською. Значить, їх уже раніше переконали, що українське – це нижчовартісне. От вони й керують так: як свято, то хай уже ті селюки споживають свої шаровари, хай виставляють вишивки й солом'яних бичків, раз їм так хочеться. Вершин української культури не знають –  а як можна пропагувати те, чого не знаєш? Для них його й на світі нема! А між тим хтось наповнює український медіапростір тотально російським! І все зовсім не випадково, а вдумливо й далекоглядно! Випадково раптом на І Національному каналі стали щодня показувати радянські фільми про війну? Раптом, через 70 майже років після подій? Поступово уже молодим утиснути в свідомість спільну долю народів. Якби був хтось там з думкою про майбутнє, він би зрозумів, що спільною доля через 15 років буде виглядати так: великий російський брат, і український із ним спільно – у шлунку. Чому на всіх українських каналах майже всі розважальні програми ведуть російські ведучі? Що, в Україні не знайшли жодної людини, здатної вести шоу українською? А шукали? На кожному каналі московські гості вчать українців музики, гумору, життя взагалі. Наче українці – туземці, а росіяни – місіонери культури. От саме так і привчають дивитися – знизу вгору. Для того й робиться.

Ця масована атака почалася десь із середини 2010 р. До сьогодні можна було говорити про російську культурну інтервенцію. Від 27.08.2012 можна говорити про культурну окупацію. Чому керівники державної освіти держави Україна пішли в російське посольство вислуховувати "указівки" від російських дипломатів? А ті відверто сказали: будемо діяти активно. Відверто сказали: грошей не пошкодуємо. І не на культурні центри при посольстві – на заохочення шкіл до російськомовності!  "І козі понятно": просто так грошей ніхто тратити не буде, вони з цих інвестицій чекають конкретних і значних прибутків. Яких? А Україна в кишені! Де наше СБУ? Чому представники іншої держави відкрито проводять свою політику на території сувереної держави нашої? В інтересах своєї держави?  А в нашої держави хоч якісь свої інтереси є?

А крім держави, є кому захистити націю? Он, кажуть, козацьких організацій в Україні більше 1000. На кониках вигравають, із шабель горілку випивають… Ляльковий театр. А народ беззахисний, що в селах, що в містах. Скільки разів громади виходили на захист парків, чи майданчиків, чи навіть свого права на життя – чи хоч єдиний раз козаки, як те мало б бути, встали на захист людей? А козаки ж мали б дивитися стратегічно і захищати весь народ, а не лише якісь групи проти конкретних кривдників!

А ми, інтелігенція? Чи ми готові діяти активно? Чи знов зведемо все до докорів власному народові в національній несвідомості? А звідки ж їй узятися,  національній свідомості, як ми її не сформували?

А політики? Чи думають вони про завтра й післязавтра? Чи тільки про вибори? Натовп товче кожен кожного в човні, котрий тим часом наближається до Ніагарського водоспаду. Агов! Прозіваєте "активні дії" росіян, не придумаєте протидій – через 15 років уже ніякими виборами перейматися не будете – смирненько слухатиметесь Московських панів! Народ, не надійтесь, протестувати не буде, ви ж дозволили телебаченню переконати його, народ, що московський пан – це норма життя!

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі