пʼятниця, 06 травня 2022 06:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Знищити російський крейсер "Москва" Україні допомогли розвіддані США - ЗМІ

Знищити російський крейсер "Москва" Україні допомогли розвіддані США - ЗМІ
Українські сили націлилися на корабель і завдали удару без відома США. Фото: Twitter/OSINTtechnical

Сполучені Штати Америки надали Україні розвіддані, які допомогли успішно атакувати російський флагман Чорноморського флоту крейсер "Москва".

Про це повідомили телеканалу CNN джерела в оборонному відомстві США. Офіційні особи відмовилися уточнити, яку саме інформацію передали.

"Одразу після удару представники адміністрації Джо Байдена мовчали, відмовляючись підтвердити навіть факт завдання удару по "Москві". Але останніми днями американські офіційні особи підтвердили, що дані з джерел американської розвідки були надані Україні за кілька годин до запуску ракет "Нептун", - ідеться у повідомленні.

Збройні сили України, помітивши російський військовий корабель у Чорному морі, який плив на південь від Одеси, подзвонили своїм американським колегам для підтвердження того, що це дійсно крейсер "Москва".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оцінили, скільки ядерних боєголовок було на затонулому крейсері "Москва"

"США відповіли ствердно і надали розвіддані про його місцеперебування. Відтак українські сили націлилися на корабель і завдали удару, але вже без відома США", - повідомили джерела.

Раніше Пентагон заявив, що США не надавали Україні розвіддані про місцеперебування конкретних російських воєначальників. Є чіткі межі того, чим діляться США. Наприклад, американці відмовляються надавати Україні інформацію про потенційні цілі всередині самої Росії.

13 квітня повідомили про ураження російського ракетного крейсера "Москва" українськими ракетами "Нептун". Унаслідок обстрілу Росія втратила 16 крилатих ракет.

14 квітня міноборони Росії визнало, що на палубі флагмана ЧФ РФ сталася пожежа. Її пояснили "випадковою детонацією боєприпасів". Про інцидент командування доповіло особисто російському президенту Володимиру Путіну.

Того ж дня українське військове командування повідомило, що внаслідок влучання українських ракет крейсер "Москва" почав тонути. Згодом стало відомо, що судно затонуло після тривалої пожежі на борту, поки його буксирували в Севастополь.

У російському Міноборони підтвердили загибель лише капітана "Москви", а 27 осіб були оголошені безвісти зниклими. За даними журналістів, серед зниклих є строковики.

Зараз ви читаєте новину «Знищити російський крейсер "Москва" Україні допомогли розвіддані США - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі