середа, 04 липня 2018 15:38

Знаряддя кам'яного віку і вставні зуби - показали вміст легендарних каналів Амстердама
5

Предмети, знайдені в Амстердамських каналах
Фото: The Guardian
Речі, які стали частиною проекту "Під поверхнею"
Пляшки з каналів Амстердаму
Виставка "Під поверхнею" "Под поверхностью"
Легендарні канали Амстердаму

700 тис. історичних знахідок відкопали працівники, будуючи нову гілку метро в столиці Нідерландів - Амстердамі.

Будівельні роботи вели на вулицях Дамрак та Рокін, які колись були річковими каналами. У XIX ст. їх перетворили на центральні вулиці міста. 2003-го на місці колишніх приток ріки Амстел почали будувати підземку, повідомляє The Guardian.

Кам'яні леза 4200 року до н.е., щелепи крокодила, деталі японского самурайского меча XIX ст., печатка російскої податкової служби і весільний глечик, риболовні гачки, монети, нігті і вставні зуби - ось лише невеликий перелік цікавих знахідок. Їх губили в каналах жителі та гості міста протягом 800 років його існування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали прохід до скарбу Ярослава Мудрого

Всі знайдені під час розкопок речі дослідили та зробили каталог, в якому в хронологічній послідовності відображені всі знахідки. Проект отримав назву "Під поверхнею" та об'єднав у собі сайт, книжку і документальний фільм.

Історична картина, яка вимальовується з усіх знайдених речей, є надзвичайно деталізованою, проте абсолютно випадковою, кажуть організатори проекту.

У єгипетському місті Александрія археологи виявили найбільший гранітний саркофаг, який будь-коли знаходили в країні. Труну знайшли під час розкопок у районі Сіді Габер Александрії на глибині 5 м. Поряд із нею лежала голова з алебастру. Припускають, що вона зображувала похованого в могилі чоловіка, повідомляє Вища рада старожитностей Єгипту.

Зараз ви читаєте новину «Знаряддя кам'яного віку і вставні зуби - показали вміст легендарних каналів Амстердама». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі