пʼятниця, 02 жовтня 2020 16:46

Знайшли корабель, в якому може бути Бурштинова кімната

Знайшли корабель, в якому може бути Бурштинова кімната
На дні Балтійського моря знайшли пароплав, в якому може бути Бурштинова кімната. Фото: HistoryTime

Польські водолази на дні Балтійського моря знайшли уламки затонулого німецького корабля "Карлсруе" часів Другої світової війни. Дайвери припускають, що в ньому може бути Бурштинова кімната, яка безслідно зникла з розграбованого нацистами царського палацу в Росії.

Пароплав виявили дайвери з групи Baltictech, повідомляє "Голос Америки".

За словами одного з водолазів Томаша Стахури, уламки шукали ще з минулого року, оскільки усвідомлювали, що на дні Балтійського моря може спочивати цікава таємна історія.

"Пароплав практично не пошкоджено. У трюмах ми знайшли військові машини, порцеляну і безліч ящиків з невідомим вмістом", - повідомив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На дні моря знайшли давній військовий корабель

"Карлсруе" брав участь в операції "Ганнібал" - одній із найбільших морських евакуацій в історії. Завдяки їй понад мільйон німецьких солдатів і мирних жителів Східної Пруссії уникли радянського наступу наприкінці Другої світової війни.

За даними історичних документів, пароплав залишив Кеніґсберґ з великим вантажем та 1083 людьми на борту.

Бурштинову кімнату побудували у Пруссії, а потім подарували російському царю Петру Великому 1716 року. Під час війни німці розібрали кімнату й відвезли в Кеніґсберґ, а згодом вона зникла під час бомбардувань.

Бурштинова кімната, яка багато прикрашена бурштином і золотом, була частиною Катерининського палацу під Санкт-Петербургом, але востаннє її бачили в Кеніґсберзі (зараз Калінінград).

1945 року з Кеніґсберґа з важким вантажем вийшов пароплав "Карлсруе", згодом потоплений радянськими військовими літаками біля берегів Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли корабель, в якому може бути Бурштинова кімната». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі