середа, 12 квітня 2023 14:31

Землетруси дозволили Ірану перекинути зброю до Сирії – ЗМІ

Землетруси дозволили Ірану перекинути зброю до Сирії – ЗМІ
Іран постачав збою у Сирію під виглядом гуманітарних вантажів. Фото: eastnews.ua

Іран міг використати місію з ліквідації наслідків землетрусу для доставки зброї та військової техніки у Сирію.

Таким чином прагнули посилити оборону Ірану проти Ізраїлю в Сирії і зміцнити режим Башара Асада, передає Reuters з посиланням на джерела.

Після руйнівного землетрусу літаки з Ірану здійснили сотні рейсів у сирійські аеропорти Алеппо, Дамаска і Латакії. Протягом семи тижнів вони доставляли вантажі.

Серед вантажів було сучасне комунікаційне обладнання, радіолокаційні батареї і запасні частини для модернізації системи протиповітряної оборони Сирії.

Про це казали представники західних розвідок, джерела, близькі до іранського та ізраїльського керівництва, сирійський дезертир та офіцер, який перебуває на службі.

Представник місії Ірану в ООН заперечує передачу Сирії обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іранські бойовики обстріляли ракетами американські бази – США відповіли

Регіональні джерела повідомили, що Ізраїль швидко дізнався про постачання зброї до Сирії й активно протидіє цьому.

Колишній керівник досліджень в ізраїльській армії та колишній генеральний директор Міністерства стратегічних справ Йосі Купервассер сказав, що ізраїльські повітряні удари по вантажах опиралися на розвіддані. Вони настільки точними, що військові знали, яку вантажівку у довгій колоні треба атакувати.

"Ізраїльські удари також були націлені на зустріч командирів іранських ополченців і поставки електронних чіпів для модернізації систем озброєнь", – сказав сирійський дезертир полковник Абдулджаббар Акаїді.

Злітно-посадкову смугу Алеппо атакували через кілька годин після того, як там сіли два іранські вантажні літаки з вантажем зброї під приводом надання допомоги.

"Землетрус був сумною катастрофою, але водночас це була божа допомога для нас, щоб допомогти нашим братам в Сирії в їхній боротьбі проти ворогів. Багато зброї було негайно відправлено до Сирії", – заявило регіональне джерело, близьке до духовного керівництва Ірану.

Анонімний офіцер сирійської армії сказав, що Ізраїль нарощує зусилля, щоб завдати поразки Ірану в Сирії.

"Чому саме зараз? Просто тому, що у них є інформація про те, що щось швидко розробляється. Вони повинні зупинити це і завдати удару, щоб сповільнити це. Землетрус створив відповідні умови. Хаос, який виник, дозволив іранським літакам легко приземлятися", – сказав він.

Після землетрусу Ізраїль вдарив по складах зброї в гірському масиві Джабаль Манеа Кісва на південь від Дамаска. Там іранські війська і ліванська "Хезболла" побудували, ймовірно, найбільш укріплений військовий об'єкт у Сирії.

Регіональне джерело Reuters додало, що 3 квітня обстріляли радіолокаційну станцію, яку використовують для безпілотників. Це підтверджує слова двох західних джерел у розвідці.

"Ми вважаємо, що іранські ополченці перекинули величезну кількість боєприпасів. Вони поповнили запаси, втрачені під час попередніх ударів ізраїльських безпілотників", – заявило джерело в західній розвідці.

19 лютого у Сирії пролунали вибухи. Гучно було, зокрема, у столиці країни Дамаску та в передмісті. Ракети зачепили й цивільну інфраструктуру. Проіранські збройні шиїтські формування взяли на себе відповідальність за атаку. Вони воюють на боці сирійської армії.

Військові Сполучених Штатів Америки заявили про знищення лідерів бойовиків ІДІЛ у Сирії. Унаслідок вертолітного рейду, здійсненого 17 лютого, було ліквідовано високопоставленого лідера терористичного угруповання "Ісламська держава" Хамза аль-Хомсі.

Зараз ви читаєте новину «Землетруси дозволили Ірану перекинути зброю до Сирії – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі