середа, 09 жовтня 2024 09:59

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський може змінити свою позицію щодо завершення війни - Bloomberg

Зеленський може змінити свою позицію щодо завершення війни - Bloomberg
Президент Володимир Зеленський озвучив вимоги України щодо потенційних переговорів із РФ. Фото: president.gov.ua

На думку союзників України, президент Володимир Зеленський може змінити свій підхід до умов завершення війни.

У НАТО зараз шукають шляхи для завершення бойових дій, пише Bloomberg з посиланням на джерела серед високопосадовців Альянсу.

Зеленський публічно назвав основні вимоги України. Це - повне виведення російських військ і членство в НАТО. Він також виключив будь-які поступки щодо суверенітету та територій. Однак, пише видання, враховуючи, що країна готується до третьої зими війни, а підтримка Заходу починає слабшати, українські чиновники натякнули на необхідність початку обговорень стратегії завершення конфлікту.

Планувалось, що детальніше про це говоритимуть на зустрічі у форматі "Рамштайн". Але президент США Джо Байден скасував свій візит через ураган "Мілтон".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарріс на початку 2022 року просила Зеленського обрати собі наступника - WP

Зеленський при цьому прагне заручитися підтримкою для свого плану перемоги, який передбачає конкретні кроки для справедливого завершення війни.

Разом з тим офіційні особи США попросили Київ розробити план дій на наступний рік, включаючи військову підтримку та фінансову допомогу. Зеленський обіцяв надати деталі після консультацій із союзниками. Але він категорично відкидає можливість територіальних поступок, незважаючи на те, що деякі західні партнери тиснуть на Україну для більш чіткого бачення кінця війни.

Оскільки Київ ще не розкрив усіх деталей свого плану перемоги, один із чиновників припустив, що українські посадовці можуть мати елемент стратегічної нечіткості, який дає їм простір для подальшого руху.

Одним із основних питань, що розділяють союзників, є членство України в НАТО. За словами офіційних осіб, на Байдена чиниться тиск, щоб він надіслав Києву пряме запрошення приєднатися до альянсу. Хоча малоймовірно, що президент США це зробить, така пропозиція розглядається як потенційна фішка для будь-яких переговорів за участю Кремля. На думку деяких аналітиків, надійні двосторонні гарантії безпеки, особливо з боку США, могли б де-факто замінити членство.

На хід війни також може вплинути політична ситуація в США, зокрема президентські вибори. Кандидатка від демократів Камала Гарріс ще не визначилася зі своєю позицією щодо вступу України в НАТО, тоді як Дональд Трамп обіцяє швидко завершити війну, можливо, не на користь Києва.

Окрім того, європейські країни стикаються з фінансовими труднощами, що ускладнює надання допомоги Україні. Київ зіткнувся з вимогою від Глобального Півдня активізувати мирні переговори з Росією.

Заплановане на 12 жовтня засідання Контактної групи з питань оборони України в форматі "Рамштайн" можуть відтермінувати. Остаточного рішення поки немає.

Засідання у форматі "Рамштайн" можуть перенести та об'єднати його з засіданням міністрів оборони НАТО 17-18 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський може змінити свою позицію щодо завершення війни - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі