субота, 08 червня 2024 12:42

Загинув астронавт, який здійснив перший політ до Місяця

Загинув астронавт, який здійснив перший політ до Місяця
Астронавт Вільям Андерс загинув внаслідок авіакатастрофи. Фото: gettyimages.com

У віці 90 років загинув колишній астронавт "Аполлона-8" Вільям Андерс, який у 1968 році здійснив перший в історії пілотований політ до Місяця.

Літак, яким він керував один, упав у води в штаті Вашингтон. Про це пише Associated Press.

Повідомлення про те, що літак старої моделі Beech A45 впав у воду та затонув, надійшло вранці 7 червня. Тіло Андерса знайшли того ж самого дня, підтвердив його син. На борту в момент авіакатастрофи перебував лише пілот.

Аварія розслідують Національна рада з безпеки на транспорті та Федеральне авіаційне управління США.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знадобилися години, а не мільйони років: вчені наблизилися до розкриття загадки появи Місяця

Генерал-майор у відставці Андерс відомий тим, що у 1968 році зробив культову фотографію "Схід Землі", на якій планету видно з космосу як затінену блакитну кулю. Він казав, що ця фотографія стала його найважливішим внеском у космічну програму. Перше кольорове зображення Землі з космосу змінило те, як люди бачили планету. Вважається, що ця фотографія викликала глобальний екологічний рух, оскільки вона показала, наскільки делікатною та ізольованою здається Земля з космосу.

"Білл Андерс назавжди змінив наше бачення нашої планети та нас самих своєю знаменитою фотографією "Схід Землі" на "Аполлоні-8". Він надихнув мене та покоління астронавтів і дослідників", - написав сенатор від Аризони Марк Келлі, який також є астронавтом NASA у відставці.

Місія "Аполлон-8" у грудні 1968 року стала першим польотом людини в космос, під час якого апарат залишив навколоземну орбіту, відправився на Місяць і повернувся назад. Це заклало основу для висадки Ніла Армстронга на Місяць через сім місяців.

У 1997 році Вільям Андерс сказав в інтерв'ю, що імовірність того, що екіпаж "Апполона-8" не повернеться, становила приблизно один до трьох. Такою ж була імовірність, що місія буде успішною, і стільки ж шансів було, що місія взагалі не почнеться.

У США у 2021 році помер астронавт Майкл Коллінз, який брав участь у першому польоті з висадкою на Місяць.

Він помер на 91-му році життя від онкологічного захворювання. Астронавт Майкл Коллінз був учасником першої місячної експедиції корабля Аполлон-11.

Зараз ви читаєте новину «Загинув астронавт, який здійснив перший політ до Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі