пʼятниця, 21 квітня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Зачистка від російських "кротів" у владі, дорога ціна утримання Бахмуту: що пише світова преса
7

Україна проводить чистку від російських "кротів" у найвищих органах безпеки країни. Вони, зокрема, відповідальні за здачу Херсона на початку вторгнення. Незважаючи на рекомендації США залишити Бахмут, Україна його втримала, щоб не дати росіянам приводу хвалитися, що захопили ще більше української землі, та виснажити і скувати російські війська. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Україна очищується від подвійних агентів високого рівня, які допомогли Путіну вторгнутися", Politico, США

Україна поглиблює чистку від подвійних агентів у своїй розвідці, заявляючи, що зрадники найвищого рівня заклали ґрунт для торішнього російського вторгнення, допомагаючи ворожим силам захопити Херсон та ЧАЕС.

Прес-секретар державного бюро розслідувань (ДБР) Тетяна Сапян заявила, що співробітники російської ФСБ влилися в СБУ, і місцеві органи влади, підриваючи Україну зсередини за допомогою промосковських українських чиновників, які втекли після 2014 року. Вона припустила, що викриття сьогодні можуть бути лише верхівкою айсберга.

На початку місяця ДБР і СБУ завершило розслідування щодо Олега Кулініча – колишнього начальника кримського управління СБУ у Херсоні

На початку місяця ДБР спільно з СБУ завершило розслідування щодо Олега Кулініча – колишнього начальника кримського управління СБУ у Херсоні. Правоохоронці запідозрили його, що працював "кротом" ФСБ, який проникав на зустрічі найвищого рівня безпеки в Україні.

"У перші години вторгнення Кулініч свідомо блокував будь-які спроби повідомити керівництво про реальний стан справ у Херсоні. Жодних заходів щодо захисту суверенітету України він не вживав. Наказав особовому складу залишити місце служби. Пізніше видавав звичайну зброю людям, які не мали жодного відношення до СБУ. Залишив посаду і 24 лютого вилетів до Києва", - сказала Сапян.

Автор: Getty Images
  ФСБ просочилися в СБУ і органи місцевого самоврядування
ФСБ просочилися в СБУ і органи місцевого самоврядування

Кулініч був заарештований у липні 2022 року та звинувачений у державній зраді. Якщо суд визнає його винним, Кулінічу загрожує довічне ув'язнення. ДБР та СБУ опублікували прослуховування Кулініча та його можливого соратника, колишнього заступника міністра оборони України Володимира Сівковича, який утік з України до Росії у 2014 році.

У січні 2022 року США запровадили санкції проти Сівковича за співпрацю з мережею російських розвідників для проведення операцій, спрямованих на отримання підтримки офіційної передачі Україною Криму Росії в обмін на виведення російських сил із Донбасу. За даними Мінфіну США, на початку 2020 року Сівкович також брав участь у кампанії з дезінформації проти президентських виборів у США 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

Голова СБУ Василь Малюк сказав, що Кулінич отримував накази з політичного управління втікачів українських чиновників у Москві – "так званої ферми розвідувальних кротів, за якою наглядало 5-те управління ФСБ". Малюк назвав справу Кулініча "самоочищенням" СБУ та сказав, що СБУ продовжує боротьбу з ФСБ.

Сапян сказала, що Кулініч навчався в Академії ФСБ у Москві разом з Андрієм Деркачем - ще одним проросійським депутатом-втікачем. Кулініч лобіював призначення Андрія Наумова на посаду заступника голови СБУ, вважають слідчі. Наразі Наумову загрожує екстрадиція в Україну з Сербії.

Наумов покинув Україну за кілька годин до повномасштабного вторгнення. Він допоміг росіянам захопити ЧАЕС у лютому 2022 року. Росія запропонувала Наумову притулок в обмін на "свідчення проти президента Володимира Зеленського". Наумов також підозрюється у відмиванні грошей.

Одним із головних обов'язків "крота" ФСБ було підірвати роботу влади України зсередини, завести ворожих агентів, розбалансувати роботу

"Одним із головних обов'язків Кулініча було підірвати роботу влади України зсередини, завести ворожих агентів, розбалансувати роботу", - сказала Сапян. За її словами, як мінімум із травня 2019 року Кулініч отримав доступ до державної таємниці.

"За вказівкою Сівковича Кулініч призначив людей на деякі керівні посади у СБУ. Насамперед його цікавили регіональні підрозділи у Чернігівській, Сумській, Харківській та інших прикордонних областях. Він також регулярно дезінформував керівництво про справжні наміри російських спецслужб", – сказала Сапян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Зеленський звільнив Кулініча у березні 2022 року. Але після цього Кулініч працював радником колишнього голови СБУ Івана Баканова. СБУ провела службову перевірку щодо Баканова, але її результати засекречені.

Проте минулого року, через день після арешту Кулініча, Зеленський звільнив з посади свого друга Баканова.

"Україна втримала Бахмут, незважаючи на попередження США", The Washington Post, США

Через кілька місяців після жахливих попереджень з Вашингтону, що Україна не зможе втримати Бахмут, ЗСУ все ще чіпляються за місто під час найтривалішої і найбільш кровопролитної битви війни.

Оцінки США були похмурими ще у січні. Згідно з витоком документів Пентагону, Вашингтон попередив про можливість оточення українських військ у Бахмуті й запропонував Києву зменшити втрати та вийти з міста.

Автор: WP
  Солдат ЗСУ йде до позиції на даху зруйнованої будівлі у Бахмуті
Солдат ЗСУ йде до позиції на даху зруйнованої будівлі у Бахмуті

Ці попередження здебільшого залишилися поза увагою. Київ представив утримання Бахмута як імператив, набагато важливіший за стратегічну військову цінність міста, стверджуючи, що це необхідно для підтримки національного духу і позбавлення Росії права хвалитися будь-якими територіальними надбаннями. Україна заявила, що бої в Бахмуті підірвали сили Росії, вбивши багатьох солдатів, особливо з ПВК "Вагнера".

У документі, що просочився, також пропонувалося погіршити бойовий дух росіян і заохочувати дезертирство за допомогою "кампанії фізіологічних операцій", що підкреслює "кількість втрат" серед військ РФ. Ще один пункт спонукав Україну завдавати ударів по масованих скупченнях російських сил за допомогою "покращених звичайних боєприпасів подвійного призначення" – комбінації артилерії та ЗРК. Це потрібно для відбиття хвиль атак.

Коли у критичні моменти оборона Бахмута здавалася дуже слабкою, Україна перекидала елітні підрозділи для захисту доріг постачання та стабілізації ситуації

Коли у критичні моменти оборона міста здавалася дуже слабкою, Україна не раз перекидала елітні підрозділи для захисту доріг постачання та стабілізації ситуації.

Хоча ця стратегія мала успіх, дозволивши Україні втримувати місто, за словами командирів, в останні дні лінія фронту стає все більш нестабільною.

Усередині міста підвал багатоквартирного будинку є невеликим командним центром. Карти на стінах показують основну лінію фронту вздовж залізничних колій, менш ніж за 1,5 км на захід, а також просування росіян з півночі та півдня до українських шляхів постачання. Головна дорога, якою доставляли боєприпаси та вивозили поранених, тепер за кількасот метрів від російських позицій.

Автор: East News
  Українські військові у Бахмуті
Українські військові у Бахмуті

Російські атаки вздовж фронту дозволяють їхнім військам просунутися на кілька сотень метрів, перш ніж за кілька годин їх знову відкинуть.

Бахмут – головна ціль російських операцій на Донбасі. Москва заявила, що захоплення міста закладе основу для встановлення контролю над усією Донецькою областю.

Під Бахмутом український солдат Ян Мельникав командував батальйоном, який з листопада обороняв околицю міста, відступаючи в міру просування російських військ. Він сказав, що Україна спромоглася продовжити бій, бо її командирам на місцях дозволено діяти з більшою автономією, ніж росіянам. Прослуховуючи перехоплені розмови ворога, він сказав, що часто чув, як російські командири запитували у вищого керівництва дозвіл на невеликі оперативні коригування, що сповільнювало їхнє пересування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

"Можемо безпосередньо співпрацювати з різними підрозділами, і коли перебуваємо в поганій ситуації, можемо звернутися до різних підрозділів, щоб допомогли нам", - сказав він.

За словами Мельникава, іноді сторони тижнями виборювали контроль над жменькою житлових будинків.

Українці тримають усередині міста багато ворожих військ. Це заважає їм виїхати на різні ділянки лінії фронту

"Якщо подивитися на це зі стратегічної точки зору, українські сили утримують усередині міста багато ворожих військ. Це заважає виїхати на різні ділянки лінії фронту. Ось чому ми тримаємо місто, щоб знищити якнайбільше ворожих сил", - каже він.

Але боротьба за Бахмут завдала значних втрат. Україні бракує кваліфікованих військ та боєприпасів, втрати зростають, песимізм теж. За словами старшого лейтенанта, за останній місяць вуличні бої стали настільки інтенсивними, що багато українських підрозділів мають виводити з міста лише за два тижні.

Автор: East News
  Українські військові у Бахмуті
Українські військові у Бахмуті

У мінометному підрозділі на околиці Бахмута солдати під командуванням Мельникова сказали, що через велику кількість боєприпасів, витрачених у бою, кількість снарядів скоротилася до шести пострілів на день, а поповнення запасів стає дедалі ненадійнішим.

Він сказав, що нестача боєприпасів не раз змушувала його війська у Бахмуті відступати з позицій.

Автор: East News
  Мешканка Часового яру
Мешканка Часового яру

"У нас недостатньо снарядів, щоби вразити їх. Розумію, що розплачуємось життям наших солдатів. Зможу дати оцінку успішності місії лише після того, як усе буде закінчено. Кожен солдат розуміє, що коли ми тримаємо місто, коли знаходимося всередині Бахмута, даємо час нашим новоствореним підрозділам час для навчання та підготовки до майбутніх дій", - сказав він, ухиляючись від питання про те, чи коштував бій загублених життів та витраченої техніки.

Рішучість України утримати Бахмут дорого обійшлася. Місто значною мірою лежить у руїнах. Багатоквартирні будинки зруйновані інтенсивним застосуванням артилерії, а вулиці, парки та сади усіяні осколками.

Хотів би побачити Бахмут без усіх руйнувань. Але якщо це допоможе врятувати інші українські міста, нам потрібно зробити те, що мають – український солдат

"Хотів би побачити місто без усіх руйнувань. Але якщо це допоможе врятувати інші українські міста, нам потрібно зробити те, що маємо", - каже український військовий.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україні потрібно більше солдатів і швидко їх навчити до початку наступу. Від його успіху залежать подальші постачання західної зброї. Російська пропаганда досі успішно впливає на частину жителів прифронтових районів, які чекають на російську армію. Вони вірять брехні росіян про Україну та її владу.

Зараз ви читаєте новину «Зачистка від російських "кротів" у владі, дорога ціна утримання Бахмуту: що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі