понеділок, 13 травня 2024 06:39

Навіщо Путін міняє Шойгу на Бєлоусова - аналітики назвали причини

Навіщо Путін міняє Шойгу на Бєлоусова - аналітики назвали причини
Міністром оборони РФ планують призначити Андрія Бєлоусова. Фото: російські ЗМІ

Заміна російського міністра оборони Сергія Шойгу на Андрія Бєлоусова пов'язана з високим рівнем корупції у відомстві.

Це також свідчить про підготовку Кремлем до затяжної війни проти України. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадують, що Бєлоусов перебував на посаді міністра економіки у федеральному уряді близько десяти років. Тоді він брав участь в управлінні різними вітчизняними інноваційними проектами в галузі оборонного промислового комплексу та безпілотників. Це підготувало його до керівництва апаратом Міноборони РФ, який перебуває в скрутному становищі.

В ISW також звертають увагу, що оборонне відомство під керівництвом Шойгу боролося зі звинуваченнями в корупції на високому рівні та бюрократичній інертності, стикаючись із постійною нищівною критикою з боку російських воєнних оглядачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мішустіна перепризначили прем'єром Росії

"Бєлоусов має міцну репутацію ефективного технократа, а інсайдерські джерела стверджують, що в нього позитивні стосунки з Путіним. Бєлоусов зустрічався з диктатором у листопаді 2023 року, щоб обговорити оборонні проекти і технологічне співробітництво, а також говорив із Путіним про проблеми у російському виробництві безпілотників", - йдеться у повідомленні.

За даними аналітиків, Бєлоусов нещодавно також презентував проект держзамовлення на 4,4 млрд рублів (приблизно $48 млн) на виробництво безпілотників до 2030 року, а також плани з фінансової підтримки виробників безпілотників, навчання розробників і операторів.

Зосередженість на максимізації технологічних інновацій та обсягів виробництва російського ОПК, особливо у сфері безпілотників, ймовірно, буде надзвичайно цінною для військових зусиль Кремля - останнім часом йому доводиться рахуватися з розривом між російським виробництвом безпілотників і сучасними реаліями поля бою.

У січні 2023 року Бєлоусов особисто оголосив, що Росія завершила проект "Безпілотні авіаційні системи", що передбачає виділення 696 млрд рублів (близько $7 млрд) на виробництво 32 тис. безпілотників на рік до 2030 року.

"Путін розраховує, що Бєлоусов використає свій досвід роботи на цивільній державній посаді для поєднання федеральної економічної політики з програмою Міноборони Росії і, таким чином, більш повно мобілізує російський ОПК у більшому і довгостроковому масштабі та інтегрує його з внутрішньою економічною політикою. Ці зусилля створюють умови для повнішої економічної мобілізації, що свідчить про продовження підготовки Кремлем до затяжної війни в Україні", - зазначають в ISW.

Напередодні стало відомо, що російський диктатор Володимир Путін вирішив змінити чинного міністра оборони Сергія Шойгу. На заміну він запропонував обрати першого заступника голови уряду Російської Федерації Андрія Бєлоусова.

12 травня Путін вніс низку пропозицій щодо зміни керівництва в силовому блоці Російської Федерації. Майже всі чинні керівники залишились на своїх колишніх посадах.

Зараз ви читаєте новину «Навіщо Путін міняє Шойгу на Бєлоусова - аналітики назвали причини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі