субота, 26 жовтня 2024 15:34

З 2025 року США почнуть розгортати мобільні системи "глушіння" супутників

З 2025 року США почнуть розгортати мобільні системи "глушіння" супутників
З 2025 року США почнуть розгортати мобільні системи "глушіння" Meadowlands для протидії російським та китайським супутникам. Фото: defence-ua.com

Космічні сили США готуються ввести в експлуатацію систему радіоелектронної боротьби Meadowlands для протидії супутникам, яка нещодавно завершила фінальні випробування, що тривали додаткові два роки.

Система Meadowlands спеціально розроблена для створення перешкод у комунікаційних системах космічних апаратів та діє безпосередньо на супутники. На відміну від більшості аналогічних систем, включно з російською 14Ц227 "Тобол", що глушить GPS у Європі, Meadowlands побудована на мобільному шасі, пише Defense Express.

Планується, що ці комплекси будуть введені в експлуатацію вже у 2025 році. У період тестування американська компанія L3Harris, яка займається їх розробкою, встигла виготовити п'ять таких систем. Їх передадуть підрозділу РЕБ космічних сил США Space Delta 3, повідомляє Bloomberg, посилаючись на інформацію від космічного командування.

Видання Defense Express зазначає, що Meadowlands є продовженням розвитку системи під назвою CCS (Counter Communications System) 10, над створенням якої компанія L3Harris почала працювати ще у 2014 році з контрактом на реалізацію версії Block 10.2. Перша версія CCS Block 10.0 була розгорнута ще у 2004 році в кількості трьох одиниць, а її модернізована версія Block 10.1 нараховувала вже сім одиниць. Початково передбачалося виготовити 16 одиниць версії Block 10.2, однак, схоже, замовлення було подвоєне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сі знову заявив про ескалацію війни в Україні

Мобільність і значна кількість систем Meadowlands дозволять їх швидке розгортання у визначених районах та створення зон, де противник втратить доступ до своїх супутників. Це має надати США значну перевагу над противником, залишивши його без супутникового зв'язку або навігаційних систем.

У західних публікаціях також зазначається, що головними цілями системи Meadowlands є супутникові угрупування Росії та Китаю. Зокрема, йдеться про військові системи супутникового зв'язку Росії, що представлені численними космічними апаратами, зокрема серією "Родник-С" (аналогічний цивільному "Гонец-М") та супутниками-ретрансляторами "Меридиан-М".

Системи, подібні до Meadowlands, також призначені для впливу на супутникову навігацію. При цьому варто враховувати, що Росія використовує власну навігаційну систему "ГЛОНАСС", а Китай - BeiDou.

"Ухвалення декларації на другий день саміту БРІКС у казані в Республіці Татарстан 23 жовтня продемонструвало, що Росія ще не заручилася міжнародною підтримкою і не створила альтернативну структуру безпеки, якої так бажає Кремль. Підтвердив це частково й лідер Китаю Сі Цзіньпін, повторивши позицію, яка закликає до деескалації війни проти України", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, він виступив проти участі третіх сторін у бойових діях на тлі повідомлень про підготовку РФ до відправлення військ КНДР у Курську область та на український фронт.

Зараз ви читаєте новину «З 2025 року США почнуть розгортати мобільні системи "глушіння" супутників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі