четвер, 14 липня 2022 12:20

Спецтема: Війна Росії проти України

WSJ: у Стамбулі попередньо домовилися про розблокування українських портів

WSJ: у Стамбулі попередньо домовилися про розблокування українських портів
Під час переговорів між Україною, ООН, Росією і Туреччиною, що проходили в Стамбулі, сторони домовилися про деблокаду українських портів. Фото: twitter.com/tcsavunma

Під час переговорів між Україною, Організацією Об'єднаних Націй, Росією і Туреччиною, що проходили в Стамбулі, сторони домовилися про деблокаду трьох українських портів для експорту зерна.

Усі судна перевірятимуть Військово‑морські сили Туреччини. Про домовленість повідомляє Wall Street Journal із посиланням на джерело, знайоме з ходом переговорів.

Попередньо узгодили таких механізм: зерно може відправлятися з трьох українських портів у конвоях у супроводі українських кораблів, одночасно діятиме режим припиненням вогню для захисту суден у географічних межах. Частково буде проведене розмінування.

Достеменно відомо, що один із цих портів – морський порт Одеси. Також, за даними українського Forbes, деблокада стосуватиметься сусідніх портів: Чорноморського (місто Чорноморськ) і "Південного" (місто Южне).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чорному морі створять алгоритм навігації для експорту українського зерна

Також сторони домовилися, що ВМС Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають в українські порти. Країна-агресорка РФ хотіла перевіряти їх одноосібно: заявляли, що ці судна можуть використовувати для транспортування західної зброї в Україну.

До того ж, ООН створить командно-контрольний центр у Стамбулі, щоб моніторити рівень загрози для суден.

Залишається узгодити технічні деталі. Зокрема, і те, як розмінують українські порти. Україна спочатку повідомила ООН, що безпечний прохід може бути прокладений через заміноване море. Але плаваючі міни також повинні бути знешкоджені.

Проте, наголошує джерело WSJ, говорити про неминучість підписання домовленостей зарано. Крім того, російська делегація поки не отримала "зелене світло" від президента держави-агресорки Володимира Путіна.

13 липня в Туреччині завершилися переговори України, Туреччини, ООН та Росії щодо розблокування українських портів та експорту зерна на міжнародний ринок. ООН очікує на позитивні заяви за підсумками переговорів у Стамбулі про експорт продовольства з України, заявив заступник представника генсека ООН Фархан Хак.

Російська Федерація продовжує блокувати зерно, чим провокує продовольчу кризу в усьому світі.

Це перша чотирьохстороння зустріч, яка стосується того, щоб змусити Росію розблокувати українські порти.

Зараз ви читаєте новину «WSJ: у Стамбулі попередньо домовилися про розблокування українських портів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі