середа, 29 червня 2022 10:17

Вступ Швеції та Фінляндії в НАТО: Столтенберг зробив заяву

Вступ Швеції та Фінляндії в НАТО: Столтенберг зробив заяву
Генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, коли Швеція та Фінляндія вступлять до блоку. Фото: twitter.com/jensstoltenberg

У середу, 29 червня, НАТО ухвалить рішення про вступ Швеції та Фінляндії в Північноатлантичний альянс.

Про це повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін отримає ще більше НАТО біля своїх кордонів – Столтенберґ

Він подякував президентам Туреччини і Фінляндії та прем'єр-міністерці Швеції за позиції, які посприяли ухваленню цього рішення.

"Тепер у нас є угода, яка відкриває шлях для Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО. Я дякую Реджепу Таїпу Ердогану, Саулі Нііністьо та Магдалені Андерссон за конструктивний дух, який зробив можливим це історичне рішення", - написав Столтенберг.

17 травня Фінляндія і Швеція подали заявки на вступ до Альянсу. Рішення це ухвалили через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Проти вступу була лише Туреччина. Вона заявила, що ці країни підтримують "терористів". Такими Анкара називає Робітничу партію Курдистану. 28 червня стало відомо, що Туреччина дала згоду на розблокування вступу Швеції та Фінляндії в НАТО. Сторони підписали меморандум напередодні саміту лідерів країн Альянсу у Мадриді.

Зараз сухопутний кордон Росії з країнами-членами НАТО становить понад 1,2 тис. км. А після вступу Фінляндії цей кордон збільшиться до 2,6 тис. км.

Зараз ви читаєте новину «Вступ Швеції та Фінляндії в НАТО: Столтенберг зробив заяву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі