субота, 05 серпня 2023 06:12

Відновлення зернової угоди: аналітики пояснили, чого хоче Росія

Відновлення зернової угоди: аналітики пояснили, чого хоче Росія
Росія не хоче повертатися до Чорноморської зернової ініціативи. Фото: slovoidilo.ua

Москва продовжує демонструвати, що не бажає повертатися до Чорноморської зернової ініціативи.

При цьому Кремль вимагає значних поступок з боку Заходу. Про це йдеться у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики нагадали, що 4 серпня Кремль оприлюднив спільну заяву з офіційною назвою "Африканська мирна ініціатива". Цьому передувала зустріч 28 липня президента РФ Володимира Путіна з африканськими лідерами.

У документі йдеться про те, що африканські лідери закликали до конкретних кроків з усунення перешкод для експорту російського зерна і добрив. А також до вивільнення і доставки до африканських країн 200 тисяч тонн російських добрив, які застрягли в європейських портах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Звідки виходила Росія – нам то по цимбалах. Будемо рухати кораблі з зерном – Данілов

"Ці заклики свідчать про те, що африканські лідери підтримують умови Росії щодо відродження Чорноморської зернової ініціативи", – йдеться у повідомленні.

Держсекретар Ентоні Блінкен 4 серпня заявив, що США продовжать робити "все необхідне" для того, щоб РФ могла вільно експортувати продовольство на світовий ринок при умові, якщо вона буде готова відродити "зернову угоду" та дозволити Україні безпечно експортувати зерно через Чорне море.

У відповідь на цю заяву Блінкена речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що як тільки США виконають умови РФ, "угода буде негайно відновлена".

"Ці заяви не дають чіткого уявлення про те, що РФ має намір приєднатися до Чорноморської зернової ініціативи та прагне змусити Захід скасувати обмеження на її власний експорт", – зазначили в ISW.

За підсумками липня світові ціни на продовольчі товари зросли вперше за півтора року під впливом виходу Росії із зернової угоди.

17 липня у Кремлі заявили, що РФ відмовляється продовжувати дію "зернової угоди". Перед цим росіяни блокували судна, що прямували до українських портів під завантаження.

Зараз ви читаєте новину «Відновлення зернової угоди: аналітики пояснили, чого хоче Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі