пʼятниця, 04 жовтня 2024 20:24

Велика Британія врегулювала давній територіальний конфлікт

Автор: NASA
  Архіпелаг Чагос в Індійському океані
Архіпелаг Чагос в Індійському океані

Офіційний Лондон відмовився від архіпелагу Чагос в Індійському океані, він тепер відходить Маврикію.

"Важливий момент у відносинах двох держав і демонстрація нашої незмінної відданості мирному розв'язанню суперечок і верховенству закону", - так прокоментували рішення прем'єри Великої Британії Кір Стармер і Маврикію Правінда Джагнота.

Угоду привітали у США. "Наочна демонстрація того, що за допомогою дипломатії та партнерства країни можуть подолати давні історичні проблеми й досягти мирних і взаємно вигідних результатів", - заявив президент США Джо Байден.

Деталі угоди передбачають, що Велика Британія бере в оренду атол Дієг-Гарсія і це передбачає подальше розташування там військової бази, котру використовують як Британія, так і США.

Маврикій добивався повернення архіпелагу Чагос з 1965 року, коли його купила Велика Британія за 3 мільйони фунтів стерлінгів й оголосила своєю заморською територію в Індійському океані. Сам Маврикій на той час був британською колонією. Згодом Маврикій звинуватив Лондон в окупації архіпелагу в обмін на проголошення незалежності у 1968 році. Ситуацію ускладнювало те, що Велика Британія відселила понад тисячу жителів народності чагос з архіпелага у Маврикій або на Сейшельські острови.

Важливо, що мирна передача архіпелага Чагос Маврикію стала можливою зокрема через міжнародний тиск на Лондон в ООН, де була ухвалена низка відповідних резолюцій.

Архіпелаг Чагос - група островів із семи атолів та понад 60 тропічних островів в Індійському океані, яка нині входить до складу Британської Території в Індійському Океані.

Ще у 1960-1970-х роках Велика Британія вигнала чагосців зі своїх територій, що назвали злочином проти людства. Маврикій казав, що його незаконно змусили віддати острови в обмін на незалежність.

А от Велика Британія ще донедавна наполягала на тому, що сам Маврикій не має законних претензій на острови.

Зараз ви читаєте новину «Велика Британія врегулювала давній територіальний конфлікт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі