субота, 05 жовтня 2024 01:05

Назвали фаворитів Нобелівської премії миру

Назвали фаворитів Нобелівської премії миру
На цьогорічну Нобелівську премію висунули 286 кандидатів. Фото: Getty Images

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш є одними з фаворитів на цьогорічну Нобелівську премію миру.

Його кандидатуру можуть затвердити, щоб привернути увагу до важливої ролі Організації Об'єднаних Націй у зміцнення міжнародного світового порядку, пише Reuters.

"Гутерріш є головним символом ООН. І найважливішим обов'язком Міжнародного Суду є забезпечення глобального застосування міжнародного гуманітарного права", - заявив дослідник Нобелівської премії миру Асле Свен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Зеленський і не Навальний: оголосили переможця Нобелівської премії миру

Серед фаворитів букмекерів також російський опозиціонер Олексій Навальний та президент України Володимир Зеленський. Однак Навальний помер у російській колонії в лютому, а Зеленський навряд чи виграє, тому що є лідером нації у стані війни.

Не виключено, що Норвезький Нобелівський комітет під час оголошення премії 11 жовтня може взагалі не присудити премію. Таке траплялося 19 разів, востаннє в 1972 році.

"Можливо, це рік, коли комітет Нобелівської премії миру повинен просто відмовитися від премії та зосередити увагу на тому факті, що це планета, яка воює", - сказав керівник Стокгольмського інституту дослідження проблем миру Ден Сміт.

Загалом на цьогорічну премію висунули 286 кандидатів.

Нобелівська премія - одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фонду Нобеля.

Минулого року премію отримала Наргес Мохаммаді, ув'язнена іранська захисниця прав жінок.

Зараз ви читаєте новину «Назвали фаворитів Нобелівської премії миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі