четвер, 03 листопада 2022 14:11

Вчені б'ють на сполох: льодовики Кіліманджаро можуть повністю зникнути
6

Льодовики Кіліманджаро повністю зникнуть уже через 28 років. Їхнє танення відбудеться незалежно від того, чи буде вжито якихось заходів для боротьби зі змінами клімату.

Льодовики по всьому світу, зокрема останні, які залишилися в Африці, повністю зникнуть до 2050 року, свідчать дані звіту ООН. Третина льодовиків, які перебувають у регіонах зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, розтануть протягом трьох найближчих десятиліть, передає ВВС.

"У 50 локаціях знаходиться 18600 льодовиків. Це майже 10% льодовиків Землі, які розташовуються у туристичних місцях чи регіонах, священних для місцевих жителів. Відступ чи зникнення льодовиків є одним із найдраматичніших свідчень, що клімат планети змінюється", – ідеться у доповіді, що ґрунтується на прогнозах, складених за супутниковими даними.

Її опублікували напередодні кліматичної конференції, яка відбудеться в Єгипті.

Льодовики можуть зникнути в Ірані, у Чорногорії, Конго, КНР, США, Кенії, Франції, Італії, Іспанії, Уганді, Швейцарії, Канаді, РФ, Індонезії та в Національному парку Кіліманджаро на Танзанії.

Льодовики Кіліманджаро можуть повністю зникнути до 2050 року
Фото: eastnews.ua
Льодовики Кіліманджаро можуть повністю зникнути до 2050 року
Льодовики Кіліманджаро можуть повністю зникнути до 2050 року
Льодовики Кіліманджаро можуть повністю зникнути до 2050 року
Льодовики Кіліманджаро можуть повністю зникнути до 2050 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Землі несеться гігантський астероїд

Танення льодовиків із регіонів всесвітньої спадщини могло стати причиною зростання рівня моря на 4,5%, яке спостерігали у 2000-2020 роках. Ці льодовики втрачають 58 млрд т льоду щороку. Це еквівалентно загальному річному обсягу води, що використовується у Франції та Іспанії разом узятих.

"Багато людей залежать від льодовиків як джерел води для побутових потреб і сільського господарства, їхня втрата може призвести до нестачі води в посушливі сезони. Це, у свою чергу, може призвести до проблем із продовольчою безпекою", – вважають вчені.

Льодовик Туейтс в Антарктиді, який називають "льодовиком судного дня", може розтанути найближчими роками. Його руйнування загрожує підняттям рівня Світового океану. Туейтс здатний підняти рівень океану на кілька метрів. Дослідники виявили, що основа льодовика відійшла від морського дна й рухалася зі швидкістю 2,1 км на рік.

Зараз ви читаєте новину «Вчені б'ють на сполох: льодовики Кіліманджаро можуть повністю зникнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі