вівторок, 17 жовтня 2023 11:30

У Польщі підрахували результати голосування на парламентських виборах

У Польщі підрахували результати голосування на парламентських виборах
У Польщі 15 жовтня відбулись парламентські вибори. Фото: rmf24.pl

У Польщі завершили підрахунок голосів на парламентських виборах, що відбулись у неділю, 15 жовтня.

Перше місце посіла правляча партія "Право і Справедливість", яка набрала 35,38% голосів виборців. Про це повідомляє RMF24.

Опозиційна "Громадянська коаліція" має 30,70%, далі йдуть "Третій шлях" (14,40%), "Лівиця" (8.61%) і крайня права та антиукраїнська "Конфедерація" (7,16%).

Шанс сформувати уряд отримали "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польські опозиціонери не хочуть створювати коаліцію з ПіС

За інформацією видання, "ПіС" втратить більше десятка місць у Сенаті, де і за попередньої каденції не мала більшості. Тепер партія отримає 34 місця, тоді як у нинішньому скликанні вона має 48 представників.

Таким чином, вирішальну перевагу у верхній палаті отримала опозиція, представлена ​​66 сенаторами.

Блок "Громадянська коаліція" отримає 44 місця і стане найбільшою фракцією у верхній палаті. Дев'ять місць отримує "Лівиця", а "Третій шлях" - вісім. Ще п'ять сенаторів здобули підтримку виборців, балотуючись у рамках "сенатського пакту" між "Громадянською коаліцією", "Лівицею" і "Третім шляхом".

Парламентські вибори у Польщі відбулися у неділю, 15 жовтня.

Лідер правлячої польської партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський вважає "перемогою" прогнозовані результати парламентських виборів. При цьому він допускає, що подальше перебування "ПіС" у владі під питанням.

У той же час лідер "Громадянської платформи" Дональд Туск назвав прогнозовані результати "перемогою Польщі і демократії".

Зараз ви читаєте новину «У Польщі підрахували результати голосування на парламентських виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі