четвер, 17 березня 2022 03:27

Спецтема: Війна Росії проти України

В НАТО анонсували "перезапуск". Альянс розгляне реформу системи оборони

В НАТО анонсували "перезапуск". Альянс розгляне реформу системи оборони
Наступного тижня глави держав та урядів Альянсу зустрінуться у форматі надзвичайного саміту. Фото: pixabay.com

На надзвичайному саміті 24 березня НАТО розгляне довгострокові реформи всієї системи стримування й оборони Альянсу.

Високопосадовці розглянуть можливі варіанти вирішення кризи, повʼязані з агресією Росії, заявив під час пресконференції за підсумками надзвичайної зустрічі міністрів оборони країн НАТО генеральний секретар Єнс Столтенберг.

"НАТО швидко відреагувало на цю кризу в дусі єдності. Наступного тижня глави держав та урядів Альянсу зустрінуться у форматі надзвичайного саміту. Вони розглянуть як негайну відповідь на кризу, так і ті зміни, що мають бути зроблені для забезпечення довгострокової безпеки", - зазначив Столтенберг.

За його словами, що Володимир Путін недооцінив не лише Україну, її народ та Збройні сили - він недооцінив також рішучість НАТО. Альянс прожовжує надавати військову підтримку Україні. Водночас НАТО зміцнює власну безпеку та підвищує військову присутність на своїх східних флангах.

"Метою президента Путіна було розділити НАТО, але натомість він отримав ще більш об'єднаний Альянс. Він хотів вдертися та зруйнувати державу Україна, але натомість він лише посилив єдність України та зобов'язання громадян перед Українською державою. Він хотів менше НАТО на власних кордонах - він отримав більше НАТО на кордонах", - додав генсек.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден назвав Путіна воєнним злочинцем. У Кремлі відповіли

Під час наступного надзвичайного "очного" саміту НАТО продовжить обговорювати питання щодо надання допомоги Україні та застосування санкцій проти Росії.

Також Альянс анонсує довгострокові реформи політики стримування й оборони, що передбачатимуть повний перезапуск цієї системи.

"Ми надсилаємо сигнал Росії щодо надійності нашого стримування й оборони як в найближчій перспективі, так і на довгостроковий термін, включаючи шляхи перезапуску цієї політики… Москва не повинна мати жодного сумніву: НАТО не терпітиме будь-якої атаки на суверенітет союзників або на їхню територіальну цілісність. Ми вже активували наші оборонні плани, щоб захистити Альянс, збільшили готовність наших військ з обох боків Атлантики", - сказав Столтенберг.

24 лютого о 4:00 ранку Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

1 березня Білорусь вступила у війну проти України. Її техніка незаконно перетнула український державний кордон.

Зараз ви читаєте новину «В НАТО анонсували "перезапуск". Альянс розгляне реформу системи оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі