вівторок, 30 січня 2024 09:27

У ЄС домовились про виділення Україні прибутку від заморожених активів РФ

У ЄС домовились про виділення Україні прибутку від заморожених активів РФ
У Євросоюзі домовились про використання прибутку від заморожених російських активів. Фото: apnews.com

У Євросоюзі вже домовилися про виділення Україні мільярдів євро прибутку, отриманого внаслідок заморожування активів центрального банку Росії.

Однак, це рішення ще потрібно оформити офіційно в найближчі тижні, пише Financial Times.

Це буде першим кроком до можливого використання цих ресурсів для відновлення України. За інформацією видання, таке одноголосне рішення є частиною демонстрації підтримки Києва напередодні другої річниці повномасштабного російського вторгнення.

Рішення було ухвалене напередодні саміту 1 лютого, на якому лідери ЄС, як очікується, підпишуть угоду про фінансову підтримку України в розмірі €50 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада ЄС продовжила санкції проти Росії

"Із €260 млрд російських валютних резервів, іммобілізованих у 2022 році у відповідь на вторгнення Москви, €191 млрд перебуває в бельгійському Euroclear, центральному депозитарії цінних паперів, і генерує мільярди в міру того, як цінні папери досягають терміну погашення та реінвестуються", - йдеться у повідомленні.

Згідно з угодою, укладеною 29 січня, прибуток, отриманий Euroclear, буде реєструватися окремо й не виплачуватиметься як дивіденди акціонерам доти, поки країни ЄС одноголосно не ухвалять рішення про встановлення фінансового внеску до бюджету, який має бути зібраний з цього чистого прибутку, щоб підтримати Україну.

"Цей збір відповідатиме застосовним договірним зобов'язанням, а також праву ЄС і міжнародному праву", - зазначає видання.

Водночас термінів, коли має бути зроблено таку окрему пропозицію, поки немає. Пропозиція націлена тільки на майбутній прибуток і не застосовуватиметься ретроспективно.

Країни-члени ЄС також визначать, яку суму зможуть зберігати центральні депозитарії цінних паперів, крім сум, необхідних для покриття юридичних та управлінських витрат.

У Міністерстві закордонних справ РФ розкритикували рішення західних країн щодо конфіскації російських активів на користь України.

Там назвали такі дії "неправомірними" та пригрозили "відповісти". Країна-агресорка, зокрема, звинувачує Захід у "порушенні норм міжнародного права".

Зараз ви читаєте новину «У ЄС домовились про виділення Україні прибутку від заморожених активів РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі