пʼятниця, 18 жовтня 2024 07:19

У Білому домі прокоментували запрошення України до НАТО

У Білому домі прокоментували запрошення України до НАТО
У НАТО немає консенсусу щодо запрошення України. Фото: gettyimages.com

Серед членів НАТО зараз триває дискусія щодо того, чи запрошувати Україну до Альянсу.

Консенсусу в цьому питанні, поки що, не досягли. Про це заявив високопоставлений представник адміністрації президента США Джо Байдена, повідомляє сайт Білого дому.

Журналісти запитали, як США ставляться до плану перемоги України та його окремих аспектів.

Високопосадовець адміністрації сказав, що йде активна розмова про різні елементи плану, які були викладені президентом України Володимиром Зеленським. Ця розмова була з Байденом як під час візиту глави української держави до США, так і напередодні під час телефонного дзвінка. Він зазначив, що станом зараз, певні моменти плану з точки надання додаткових військових можливостей виконуються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Орбан злякався плану перемоги України і закликав Євросоюз розпочати переговори з РФ

Однак щодо запрошення України до НАТО, то в цьому питанні немає єдиної думки.

"Серед союзників щодо НАТО триває дискусія про запрошення. Наразі немає консенсусу щодо того, щоб запропонувати Україні запрошення. Але, як ви знаєте, на саміті НАТО лише кілька місяців тому - у липні, у середині липня - всі 32 союзники підтвердили, що Україна перебуває на незворотному шляху до членства. Тому питання полягає у тактиці того, як заохочувати цей шлях і як досягти консенсусу щодо наступних кроків", - сказав посадовець.

Він також заявив, що Байден хоче перемоги України, і ці зусилля будуть забезпечені належними ресурсами. За його словами, саме через це президент США закликав до зустрічі у форматі "Рамштайн" на рівні лідерів, яка відбудеться, швидше за все, у листопаді.

Союзники по НАТО лише у першій половині 2024 року виділили Україні €20,9 млрд.

Країни Альянсу впевнено просуваються на шляху виконання фінансових зобов'язань щодо виділення Україні військової допомоги на суму €40 млрд, у Брюсселі під час спільної з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте.

Зараз ви читаєте новину «У Білому домі прокоментували запрошення України до НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі