вівторок, 29 серпня 2023 05:30

Ураган забрав життя 1,8 тис. людей

Ураган забрав життя 1,8 тис. людей
Наслідки урагану "Катріна" / Getty Images

29 серпня 2005-го ураган "Катріна" налетів на США, недалеко від міста Новий Орлеан. Забрав життя 1,8 тис. людей.

Він став одним з найстрашніших стихійних лих в історії Америки. Сталося понад 50 руйнувань дамб, що оточують Новий Орлеан і передмістя. Прориви гребель і паводки спричинили масштабні повені.

Мер Нового Орлеана віддав наказ про обов'язкову евакуацію міста 28 серпня, коли "Катріна" вже підходила. Але приблизно 150 тис. людей не хотіли, або не мали змоги виїхати. Вони залишилися. Шторм приніс стійкий вітер зі швидкістю 230 км/год. Він перерізав лінії електропередач і руйнував будинки, перетворюючи автомобілі в метальні ракети. "Катріна" спричинила рекордні шторми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нищівний ураган несеться країною та вбиває людей: фото стихії

Хвилі накрили дамби, які захищали Новий Орлеан, розташований на 2 м нижче рівня моря, від озера Пончартрейн і річки Міссісіпі. Незабаром 80% міста затопило, вода була вище дахів багатьох будинків і невеликих будівель. Десятки тисяч людей шукали притулок у вищих будівлях. Ситуація там швидко погіршилась, адже їжа і вода закінчувалися, а умови стали антисанітарними. Тим часом, на надання допомоги знадобилося кілька днів.

У місті почали з'являтися повідомлення про грабежі, згвалтування і вбивства. Коли новини транслювали сцени зі зруйнованого міста, стало очевидно, що більшість жертв афроамериканці і бідняки, що викликало у громадськості питання про стан расової рівності в США. Федеральний уряд і президента Джорджа Буша критикували за те, що вони повільно реагували на катастрофу. Глава Федерального агентства з надзвичайних ситуацій подав у відставку на тлі критики.

Далі почалися роботи зі збору та упізнання трупів. 6 вересня, через вісім днів після урагану, інженерний корпус армії США нарешті завершив тимчасовий ремонт трьох основних дірок у системі дамб Нового Орлеана і зміг почати відкачувати воду з міста.

В результаті урагану загинуло понад 1800 осіб і було завдано збитків на суму до $150 млрд. 1 млн осіб був переміщений. Це найбільша кількість для США з часів Великої депресії. 400 тис. осіб втратили роботу. Пропозиції міжнародної допомоги хлинули з усього світу. Тільки приватні пожертвування громадян США були близько $600 млн. Президент Буш оголосив 16 вересня національним днем ​​пам'яті жертв урагану "Катріна".

Зараз ви читаєте новину «Ураган забрав життя 1,8 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі