понеділок, 25 липня 2022 08:00

Упродовж трьох років населення Китаю почне скорочуватися

Упродовж трьох років населення Китаю почне скорочуватися
Кількість новонароджених у центральній провінції Хунань впала нижче 500 тис. осіб. Фото: pixabay.com

Населення Китаю почне скорочуватися до 2025 року. Зростання народжуваності в країні значно сповільнилося.

Серед головних причин зміни демографічної ситуації називають високу вартість нерухомості й тиск на роботі, повідомляє Reuters.

"Дані про народжуваність свідчать, що природний приріст жителів 2021-го був найнижчим за останні десятиліття в декількох провінціях КНР", – заявив очільник відділу народонаселення та сімейних справ національної комісії охорони здоров'я Ян Веньчжуана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Населення Китаю може скоротитися вдвічі до 2055 року - вчені

Кількість новонароджених у центральній провінції Хунань впала нижче 500 тис. осіб уперше за майже 60 років. Лише в південній провінції Гуандун зареєстрували понад 1 млн новонароджених.

Китай уже певний час бореться за те, щоб зупинити швидке скорочення природного приросту населення. Очікується, що населення країни почне скорочуватися до 2025 року.

Минулорічна зміна в китайському законодавстві, яка дозволяє жінкам мати трьох дітей, поки що не вплинула на демографічну ситуацію. Багато китайців вважають, що закон запровадили запізно. Водночас у жінок в Китаї замало гарантій працевлаштування після народження дитини.

Попри зусилля Пекіна, народжуваність у Китаї падає. За даними, опублікованими 18 січня Національним бюро статистики країни, 2021 року народилося 10,6 млн. китайців, що на 1,4 млн. менше, ніж 2020-го. Упродовж п'яти років поспіль ріст населення сповільнювався, а торік кількість смертей –10,1 млн – наблизилося до народжень. Це дає змогу припустити, що населення може незабаром почати скорочуватися.

Упродовж останніх десятиліть населення цілої планети стрімко зростало. Здавалося, процес не зупинити. Але тепер приріст сповільнюється, а в наступні десятилітя зупиниться. Водночас населення планети, особливо розвинених країн, стрімко старіє.

Зараз ви читаєте новину «Упродовж трьох років населення Китаю почне скорочуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі