четвер, 23 вересня 2021 09:44

Україну в ООН підтримали Польща, Естонія та Латвія

Україну в ООН підтримали Польща, Естонія та Латвія
Виступ польського президента Анджея Дуди в ООН / Reuters

У промовах на загальних дебатах у рамках 76-ї Генасамблеї ООН про Україну згадували глави іноземних держав. Зокрема президенти Польщі, Латвії та Естонії.

Наголошували, що, попри пандемію, триває російська агресія на Донбасі, від якої гинуть люди. Також говорили про репресії в анексованому Росією Криму та ризики для міжнародної безпеки й права від цього. Про це йшлося у виступах глав держав, які транслювали на YouTube.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Естонія привселюдно заступилася за Україну

Пандемія коронавірусу дозволила легко забути про багато бід, які тривають в різних частинах Землі, зокрема про конфлікт на Сході України, заявив президент Польщі Анджей Дуда з трибуни ООН.

"Пандемія не зупинила війну в Україні, де з початку російської агресії загинули понад 13 тисяч осіб, а одна держава захопила територію іншої. У Європі після Другої світової війни, в XXI столітті, Україна зазнала вторгнення. Будівництво газопроводу "Північний потік-2", яким газ із Росії піде в Західну Європу, принесе агресору ще більше мільярдів. Проте бачимо повну безпорадність, чи навіть байдужість до того, що тоді Україна буде в ще більшій небезпеці", - заявив Дуда.

Також він додав, що Україна, Молдова та інші країни, які бажають стати членами Євросоюзу, мають бути прийняті, бо ЄС потребує розширення.

Продовження військової агресії Росії вимагає від світу підтримки України, заявив під час виступу президент Латвії Еґілс Левітс.

"Російська кампанія військового залякування України триває. Це підтверджує потребу в підтримці міжнародною спільнотою незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України", - сказав Левітс.

За його словами, Латвія бачить "Кримську платформу" важливим форматом для підтримки питання деокупації Криму у світовому порядку денному і закликає до найширшого залучення до цієї ініціативи.

Про підтримку України заявила теж президентка Естонії Керсті Кальюлайд.

"Безпека неподільна, тож безпека України - наша безпека. Як обраний член Ради безпеки ООН надалі підтримуємо на порядку денному питання російської агресії на Донбасі та незаконної анексії Криму. Україна може розраховувати на нашу тверду й непохитну підтримку суверенітету й територіальної цілісності, а також на політику невизнання незаконної анексії Криму", - заявила Кальюлайд.

Також вона нагадала про гібридні виклики, які йдуть від білоруського диктатора Олександра Лукашенко, який створює кризу з мігрантами в Європі. А також про його союзника, путінський режим, який стає все більш авторитарним і агресивним та загрожує демократичним сусідам у Європі.

Генасамблея ООН відкрила 76-ту сесію 14 вересня. Загальні дебати там триватимуть із 21 вересня по 27 вересня.

Президент Зеленський розраховує на підтримку міжнародної спільноти щодо звільнення першого заступника глави Меджлісу Нарімана Джелялова та ще близько 450 незаконно утриманих українців. Про це він заявив в ООН.

Зараз ви читаєте новину «Україну в ООН підтримали Польща, Естонія та Латвія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі