вівторок, 06 грудня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна націлилася на бази вглибині Росії" – що пише про нас світова преса
6

Україна вдарила по авіабазах вглибині Росії, що показує, що війна тепер "не безкоштовна для РФ", і Київ може атакувати на європейській частині Росії. Українці начебто зробили бойовий дрон, здатний летіти близько 1000 км, що неймовірно. Лінія фронту протягом зимових місяців напевно не зміниться, хоча ЗСУ можуть за можливості провести ще атаки, і відбиватимуть безглузде закидання українських позицій російськими трупами під Бахмутом. Як німецька система "Гепард" збила російську ракету. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна націлилася на бази вглибині Росії", The New York Times, США

У понеділок Україна здійснила свою найбільш зухвалу атаку на російську територію за дев'ять місяців війни. Завдала ударів по двох військових базах у сотнях кілометрів усередині РФ за допомогою дрону.

Безпілотники запустили з території України. Як мінімум, один із ударів завдали за допомогою спецпідрозділів поблизу бази, які допомагали наводити дрони на ціль.

Удари сигналізували про нову готовність Києва вести бій з базами в самому серці Росії

Удари сигналізували про нову готовність Києва вести бій із базами в самому серці Росії, підвищуючи ставки у війні та показуючи покращену здатність атакувати на відстані. Незабаром після атак на бази Росія обрушила на українські міста шквал ракет.

Кремль заявив, що зброя, запущена Україною - реактивні дрони радянської доби. Вони були націлені на бази в Рязані та Енгельсі, приблизно за 500 км від українського кордону. У ньому йшлося, що росіяни перехопили безпілотники і "падіння та вибух уламків злегка пошкодили" два літаки, внаслідок чого троє військових загинули та ще четверо поранені.

Автор: Maxar Technologies
  Супутниковий знімок у неділю на авіабазі «Енгельс»
Супутниковий знімок у неділю на авіабазі «Енгельс»

Аеродром в Енгельсі, на березі Волги – база для деяких російських далеких бомбардувальників, здатних нести ядерну зброю, зокрема, Ту-160 і Ту-95. Київ каже, що це також плацдарм для безперервних російських ракетних ударів по українській інфраструктурі, через які мільйони українців мають перебої зі світлом, теплом та водою або взагалі сидять без світла на початку зими.

Інший вибух стався на військовій базі "Дягілєво" у центрі Рязані, приблизно за 160 км від Москви. Саме там є загиблі та поранені.

Київ відмовився публічно визнати удари відповідно до своєї практики навмисної двозначності щодо нападів у РФ та в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року – оптимістична перспектива" – Конрад Музика

"Якщо щось запустити в повітряний простір інших країн, рано чи пізно невідомі літаючі об'єкти повернуться в точку вильоту", - написав у Twitter радник президента України Михайло Подоляк.

На економічному фронті війни США та їхні союзники в понеділок зробили серйозні кроки, щоб позбавити Росію бодай частини нафтових доходів. "Велика сімка" вводить обмеження $60 за барель ціни на російську нафту на світових ринках, і набуло чинності ембарго ЄС на більшість закупівель нафти в Росії.

Західні прихильники України відмовилися постачати їй далекобійну зброю, здатну завдати удару далеко вглибині території РФ, намагаючись уникнути глибшого залучення до конфлікту. Але український державний виробник зброї "Укроборонпром" заявив у жовтні, що "завершує розробку" безпілотника з 50-метровою боєголовкою та дальністю польоту близько 1000 км, а в неділю повідомив, що завершив випробування дрону.

Здатність України бити в глибині російської території має не лише військове значення, але теж посилає сигнал РФ, що продовження війни не безкоштовне, і не лише Україна вразлива для далеких ударів

"Здатність України завдати удару в глибині російської території має не лише військове значення. Це також посилає сигнал Росії, що продовження війни не безкоштовне, і не тільки Україна вразлива для далеких ударів дронів і ракет, а й Росія. Це корисно для Києва, бо, якщо дві країни колись сядуть за стіл переговорів, то зобов'язання припинити атаки на територію РФ будуть цінною фішкою, яку може виставити Україна", - каже Макс Бергманн, колишній американський дипломат та експерт з європейської та російської безпеки Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Україна вже показала свою здатність використовувати безпілотники новими та несподіваними способами, а також адаптувати старі системи для виконання нових функцій.

Автор: Mapbox
  Місця, де сталися вибухи
Місця, де сталися вибухи

29 жовтня військово-морська база в Севастополі, де базується російський Чорноморський флот, вразила серія загадкових вибухів. Незабаром з'явилися кадри з морськими дронами, що маневрують навколо бухти та націленими на російські військові кораблі.

За кілька годин після вибухів у Росії в понеділок з авіабази "Енгельс-2" злетіло понад десяток російських бомбардувальників. У Києві та інших містах пролунала повітряна тривога. ВПС України збили 60 із 70 запущених по Україні ракет.

"Тактична винахідливість України", The Guardian, Велика Британія

Очевидні докази появи в Києві нової та несподіваної зброї стали очевидними в понеділок вранці, коли на двох російських авіабазах пролунали загадкові вибухи.

Обидві події сталися далеко від лінії фронту. Точна причина вибухів незрозуміла. Але, схоже, Україна знайшла спосіб атакувати російські далекомагістральні літаки Ту-95 та Ту-22М, які стоять на злітно-посадкових смугах. З жовтня Кремль використав їх, щоб поступово руйнувати енергетичну інфраструктуру України, залишаючи мільйони людей без тепла та електрики з настанням зими.

Є припущення, що Київ розробив ударний дрон з вражаючою дальністю польоту 1000 км

Є припущення, що Київ розробив ударний дрон із вражаючою дальністю польоту 1000 км. Наприкінці минулого місяця український військовий казав мені, що ця зброя вже застосовувалася проти росіян. Якщо це правда, то більшість європейської частини Росії тепер у межах досяжності. Асиметрична перевага, якою Москва користувалася цього року, її здатність безпечно запускати крилаті ракети з глибини РФ під загрозою.

"Ми атакуємо там, де вони слабкі, й захищаємось там, де вони сильні", - сказав Андрій Загороднюк, колишній міністр оборони України.

Автор: East News
  Бої у Бахмуті
Бої у Бахмуті

Він охарактеризував військову тактику України як "уміння скористатися нагодою". Росія, навпаки, веде тотальну атаку, щоб захопити Бахмут, незважаючи на величезні втрати російських солдатів і техніки.

Більшість військових аналітиків очікують, що лінія фронту війни буде значною мірою статична протягом наступних кількох морозних місяців, після ефектних українських контратак восени, під час яких Київ відбив майже всю Харківську область і звільнив Херсон з правобережжям Дніпра. За словами Загороднюка, до весни можливі нові наступи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Остання атака Росії – аргумент, щоб поставляти більше ППО" – Юліуш Сабак

Атака у понеділок демонструє тактичну винахідливість України. Київ продовжує дивувати. Наприкінці жовтня Україна застала Москву зненацька, коли завдала удару з повітря і з моря по Севастополю - кілька російських фрегатів були виведені з ладу, зокрема флагман "Адмірал Макаров".

Аналітики заявили, що Україна розробила оригінальний та смертоносний морський дрон. Його компоненти включали модифікований гідроцикл і дистанційно керовану камеру з прямим зворотним зв'язком з центром управління та контролю. Плюс вибухівка. Безпілотники також зіграли свою роль в іншому успішному українському нападі в серпні на авіабазу Саки в Криму, під час якої висадили в повітря дев'ять російських бойових літаків.

Київ не завжди повідомляє союзників перед проведенням ризикованих операцій. Українці навмисно уникають цього, бо Захід може спробувати відмовити їх від проведення

За словами західних чиновників, Київ не завжди повідомляє про це союзників перед проведенням певних ризикованих операцій. Вони вважають, що українці навмисно уникають розкриття атак, які Захід може спробувати відмовляти їх від проведення, бо раніше на українців давили, щоб відмовити від деяких ударів. Атаки в глибині території РФ – область особливої чутливості.

Автор: East News
  Бої у Бахмуті
Бої у Бахмуті

Адміністрація Джо Байдена заявила, що побоюється прямої війни з Росією та боїться ядерної ескалації. Кремль заявляє, що вже перебуває у стані війни зі США та Заходом, і вважає Україну маріонетковою державою, керованою США. Білий дім досі дав Києву військову допомогу майже на $20 млрд, але відмовився давати боєприпаси великої дальності, які б допомогли Києву бити по самій Росії.

Натомість Київ використовував власні технології для спецоперацій. Серед них напад у жовтні на міст через Керченську протоку. У квітні – драматична загибель крейсера "Москва" через удар двома українськими ракетами "Нептун". І те, й інше – принизливі удари по престижу Росії. Можна очікувати на подальші сюрпризи.

"Оплески для німецьких "Гепардів", Die Welt, Німеччина

ЗСУ опублікували у понеділок відео, на якому видно, як російську крилату ракету збивають зенітним танком німецького виробництва "Гепард". Збита ракета падає на землю під оплески українських вояків.

"Обладнання від партнерів захищає небо України від крилатих ракет терористів. На цей раз це бездоганна робота німецького "Гепарда". Дякую, Німеччино", - написано на сторінці українських ППО у Facebook.

Автор: Facebook ППО України
  Німецький «Гепард» збиває російську крилату
Німецький «Гепард» збиває російську крилату

У понеділок Росія знову атакувала Україну десятками крилатих ракет.

Україна отримала 30 зенітних танків "Гепард" зі складів виробника Krauss-Maffei Wegmann. Минулої п'ятниці Берлін оголосив про постачання ще семи "Гепардів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політичне завдання з Кремля – взяти Бахмут" – Іґаль Левін

"Гепард" вважається найшвидшою системою озброєння у своєму роді – вежа з двома гарматами повністю повертається навколо своєї осі за 2,5 сек. Зазвичай від виявлення ворога до удару проходить не більше 4 сек.

У червні міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт пояснила у Бундестазі, чим цінний "Гепард" для України.

Німеччина поставила Україні озброєння та військову техніку майже на 2 млрд євро

З початку агресивної війни Росії Німеччина поставила Україні озброєння та військової техніки майже на 2 млрд. євро.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, як працює російський ракетний терор проти енергетичної інфраструктури України. Що в разі наступної атаки українці можуть залишитись без електрики на тиждень, а центральне опалення можуть відключити до весни. При ООН можуть створити міжнародний суд задля притягнення до відповідальності керівництва РФ. І історична заборона ЄС на російську нафту.

Зараз ви читаєте новину «"Україна націлилася на бази вглибині Росії" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі