субота, 06 травня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Удари дронів по Кремлю: про що свідчать

Удари дронів по Кремлю: про що свідчать
Колишня льотчиця ВМС США і старша технічна аналітикиня RAND Corporation Брін Таннехілл вважає, що Україна використовує дрони замість далекобійних ракет, які Захід відмовляється давати / Billboard

Думки в The Atlantic колишньої льотчиці ВМС США та старшої технічної аналітикині RAND Corporation Брінн Таннехілл

Близько 3-ої ночі, за московським часом, 3 травня пара дронів вибухнула над куполом Кремля. Вибухи зняли на камери з кількох ракурсів. Вони не завдали великої шкоди. Відеозаписи ударів транслювало російське телебачення і вони швидко розійшлися інтернетом. Звідси все стало ще дивніше.

Кремль швидко виступив із заявою, в якій звинуватив Україну в спробі вбити Володимира Путіна і присягнувся помститися. Україна категорично заперечує відповідальність за удари, а держсекретар США Ентоні Блінкен сказав "приймати все, що виходить із Кремля, з дуже великим сумнівом". У мережі деякі спостерігачі висловили занепокоєння, що удари перетнули потенційну "червону лінію" ядерної зброї. Інші, такі як генерал у відставці Марк Гертлінг із Інституту вивчення війни і штатний оглядач The Atlantic Том Ніколс, дійшли висновку, що атака, швидше за все, була операцією під чужим прапором. Треті припустили, що невеликі дрони запустили російські партизани чи українські групи спеціального призначення в Росії.

Операція під чужим прапором, спецоперація чи невдала атака - найближчим часом може виявитися неможливим з'ясувати, хто запустив дрони та чому. Але інцидент і реакція, яку він спричинив у основних учасників війни, показують, наскільки важливими стали дрони далекого радіусу дії у цій війні.

У Білому домі є занепокоєння, як відреагує Росія, якщо боєприпаси американського виробництва вдарять по території РФ

США поставили Україні безліч систем озброєнь, але вперто відмовлялися давати системи великої дальності, насамперед ракети ATACMS. У Білому домі стурбовані, як відреагує Росія, якщо боєприпаси американського виробництва вдарять по території РФ. Хоча території, окуповані Москвою, є, на думку Вашингтону, справедливою ціллю. Українці, однак, не хочуть, щоби російська територія була захистом від атак. Але їм потрібні боєприпаси великої дальності, якщо хочуть тримати під загрозою цілі всередині РФ.

Рішення українців полягало в тому, щоб перепрофілювати старі військові безпілотники та дешеві комерційні дрони як боєприпаси великої дальності, щоб вони виконували роль звичайних крилатих ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бавовни" сприяють нашому наступу" - Іван Киричевський

У 2022 році Україна вже використала готові дрони для атак на російську нафтову інфраструктуру за сотні кілометрів від лінії фронту. Україні вдалося завдати ударів по російських аеродромах, де розміщувалися бомбардувальники, які взимку намагалися вивести з ладу українську енергосистему. Вона використала розвідувальні дрони часів холодної війни. Уламки кількох українських безпілотників знаходили на околицях Москви з початку 2023 року.

Недавно РФ звинуватила Україну у використанні невеликих дронів для ударів по складах палива в Криму та на російській стороні Керченської протоки, майже за 330 км від лінії фронту. Україна не заперечувала, що ці вибухи були спричинені безпілотниками. Швидше, вона заявила, що пожежі, що виникли, були частиною її операцій підготовки до очікуваного весняного наступу.

Використання низькотехнологічних дронів для ураження цілей далеко від лінії фронту і всередині Росії дозволяє Україні послабити російську ППО

Використання низькотехнологічних дронів для ураження цілей далеко від лінії фронту і всередині Росії дозволяє Україні послабити російську ППО. Великі сучасні російські ракети класу "земля-повітря", такі як С-400, можуть важити 2200 кг й більше, і розвивати швидкість майже 5000 км/год. Вони не призначені для того, щоб збивати дешеві дрони. Використання з цією метою ракет класу "земля-повітря" - невигідна угода. З фінансової точки зору, це все одно, що вбити муху яйцем Фаберже.

Системи ППО малої та середньої дальності краще підходять для цього, але покривають набагато меншу площу. Наприклад, "Панцир-С". А це означає, що Росії буде потрібно їх багато для захисту великого регіону. Ось тут і проявляється тиранія математики – на кожен додатковий кілометр дальності українських дронів, територія, якій вони загрожують, збільшується приблизно на 1 кв. км. Для України лінійне збільшення можливостей дронів означає експоненційне збільшення складності захисту Росії від атак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найважливіше - визволити Херсонську та Запорізьку області, узбережжя Азовського моря" - Олександр Мотиль

У Росії обмежена кількість ППО та людей, які їх обслуговують. Країна не може сподіватися захистити всі свої найважливіші цілі, якщо Україна має дрони з такою дальністю і точністю, щоб по них бити. Безпілотники, які зараз використовує Україна, мають обмежене корисне навантаження, а це означає, що вони переважно гарні проти цілей, які відносно м'які та сприйнятливі до пошкоджень – сховища палива чи літаки, що стоять на відкритому повітрі.

То навіщо Україні навіть гіпотетично завдавати удару по такій цілі, як Кремль, не завдавши жодної шкоди? Така атака може спонукати Росію перекинути мізерні сили ППО з фронту, щоб краще захистити цілі, за поразку яких Росії було б соромно. Наприклад, 1987 року німецький підліток на маленькому літаку "Сесне" вторгся в радянський повітряний простір і приземлився на Красній площі. Інцидент спричинив масову реорганізацію радянської ППО.

Україна могла б використати дрони далекого радіусу дії, щоб змусити Росію розосередити систему ППО, що полегшило б прохід іншим українським безпілотникам

Під час Другої світової війни рейд Дуліттла (16 бомбардувальників США B-25 18 квітня 1942 року під командуванням підполковника Джеймса Дуліттла, злетівши з авіаносця, вперше атакували Японію у відповідь на напад на Перл-Харбор. – Gazeta.ua) змусили Японію відвести частину літаків-перехоплювачів із лінії фронту, щоб захистити рідні острови. Сьогодні Україна могла б використати дрони далекого радіусу дії, щоб спробувати змусити Росію розосередити систему ППО, що, у свою чергу, полегшило б прохід іншим безпілотникам.

Зі свого боку, Росія може мати спокусу організувати фальшиву атаку дронів, щоб відбити у США чи НАТО бажання довіряти Україні ракети великої дальності чи компоненти для їх створення. Російська теорія перемоги обертається навколо того, щоб переконати інші країни призупинити військову допомогу Києву, щоб Москва могла стерти з лиця Землі Україну за допомогою війни на виснаження, доки Україна не проситиме миру на вигідних для Кремля умовах. Росії треба для цього переконати Захід, що Україні не можна довіряти далекобійну зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найкраща гарантія подальших постачань зброї – українські перемоги на полі бою" – Рассел Берман

Обидві сторони знають, що на сучасному полі бою дальність має вирішальне значення. Війна докорінно змінилася, коли Україна отримала HIMARS, радіус дії якого збільшився до 70 км. Дешеві дрони, такі як український UJ-22 та іранський Shahed-136, зіграли і продовжуватимуть відігравати важливу роль у війні.

Здатність завдати надійного удару далеко за лінією фронту матиме вирішальне значення для заявленої Україною мети повернути Крим "без бою". Україні потрібно буде відрізати доступ Росії до півострова сушею і морем. Перше потребує успіху у весняному наземному наступі. Друге, щоб Україна дістала до російських кораблів, які намагаються розвантажити вантажі у кримських портах, таких як Севастополь. Найбільш ймовірний спосіб досягти цієї відстані в 350 км і більше – за допомогою дешевих одноразових дронів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Щоб зробити Росію нормальною, їй слід відрізати "воювалку" - Іван Ступак

Україна вже використовувала безпілотні надводні машини для атак на кораблі у гавані Севастополя та навколо неї. Вона також може придушити російську ППО великою кількістю безпілотників або наблизитися з кутів, що обмежують ефективність ППО. Україна вже здійснила кілька успішних атак за допомогою безпілотників на Севастополь.

В Україні немає ракет, щоб потопити великі кораблі, але може використовувати наявні безпілотники для ураження тих, що перевозять паливо, або для атак на докове обладнання - крани, навантажувачі та потяги, призначені для вивезення вантажів з доків. Якщо просто не дати, щоб вантажі з кораблів зняли на берег або вони покинули доки, це значно перешкодило б зусиллям Росії щодо захисту Криму.

Україна не приховує довгострокових цілей щодо Криму, і для цього буде потрібна зброя великої дальності, щоб ізолювати півострів і зробити його утримання неможливим

Весняний наступ, ймовірно, наближається, і він легко може вирішити результат війни. Україна не приховує своїх довгострокових цілей щодо Криму, і для цього буде потрібна зброя великої дальності, щоб систематично ізолювати півострів і зробити його утримання неможливим. Без далекобійних боєприпасів, що надходять від НАТО, Україна покладається на вітчизняні, дешеві, численні безпілотники, які легко виробляються, щоб створити умови для перемоги.

Реакція Росії на атаку на купол Кремля може відображати її готовність зробити все необхідне, щоб завадити Україні отримати зброю дальньої дії. Але дешеві дрони доступні майже будь-якій державі. Якщо Україна зможе успішно використати їх для придушення деяких із найпередовіших у світі наземних систем ППО, наслідки будуть далеко за межами цієї війни.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Удари дронів по Кремлю: про що свідчать». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі