неділя, 07 квітня 2024 08:31

У Словаччині обрали нового президента. Що він думає про війну в Україні

У Словаччині обрали нового президента. Що він думає про війну в Україні
На президентських виборах у Словаччині переміг Петер Пеллегріні. Фото: gettyimages.com

У суботу, 6 квітня, у Словаччині пройшов другий тур президентських виборів.

Переміг кандидат від лівого націоналістичного уряду країни 48-річний Петер Пеллегріні. Про це повідомляє Reuters.

Таким чином зміцниться контроль над країною проросійського прем'єр-міністра Роберта Фіцо.

Петер Пеллегріні набрав 53,12 % голосів виборців, а Іван Корчок 46,87 %. Пеллегріні з 15 березня 2018 року до 20 березня 2020 року обіймав посаду прем'єр-міністра Словаччини.

Видання зазначає, що Пеллегріні нині спікер парламенту та давній союзник Роберта Фіцо, який обрав його прем'єр-міністром після того, як був змушений піти у відставку на тлі громадських протестів проти корупції, після вбивства журналіста-розслідувача у 2018 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Словаччина перед вибором. Уся Європа в очікуванні

Згодом новообраний президент відокремився від Фіцо, щоб створити власну партію "Голос", більш центристську та ліберальну, ніж лівопопулістська SMER-SSD Фіцо. Однак сформував уряд із Фіцо та націоналістичною SNS у жовтні минулого року.

"Президенти Словаччини не мають багатьох виконавчих повноважень, але можуть накладати вето на закони або оскаржувати їх у конституційному суді. Вони призначають суддів конституційного суду, які можуть стати важливими в політичних суперечках щодо долі реформ Фіцо, які значно пом'якшать покарання за корупцію", - йдеться у публікації.

Після оголошення результатів виборів Пеллегріні сказав, що його перемога означає, що уряд матиме підтримку у своїх цілях, а не зіткнеться з "опозицією".

Пеллегріні вважають більш поміркованим, ніж Фіцо. У суботу він заявив, що його обрання не означатиме поспішних змін у зовнішній політиці.

"Мова не йде про подальший напрямок зовнішньої політики. Я також гарантую, як і інший кандидат, що ми й надалі будемо сильним членом ЄС і НАТО", – сказав він.

Стосовно позиції новообраного президента щодо України, то у лютому 2024 він натякнув, що після двох років війни потрібно було б задуматися про дипломатичні рішення ситуації.

"Ми всі стоїмо за Україну та засуджуємо Росію як агресора. З іншого боку, після двох років війни, після того, як багато було надано допомоги минулого року, наразі ми перебуваємо в глухому куті і не бачимо вирішення цього конфлікту. Варто було би спробувати створити можливості для дипломатичного рішення. Я не впевнений у військовому рішенні без допомоги дипломатії. Я боюся, що якщо ми не спробуємо вирішити це дипломатичним шляхом, через рік ми знову тут зустрінемося і будемо констатувати, що Україна втратила ще кілька десятків тисяч життів", - заявив Пеллегріні.

Він також закликав до "негайного припинення вогню та початку мирних переговорів" Росії та України. Виступив за припинення підтримки України зброєю, коли на парламентських виборах у Словаччині переміг Роберт Фіцо.

Пеллегріні також вважав, що санкції проти Москви в більшості випадків неефективні та негативно позначилися на жителях Словаччини.

Водночас у січні 2024 року він зазначав, що влада Словаччини вирішила не розривати приватні військові контракти, які були укладені з Україною.

У Словаччині в березні тисячі людей вийшли на антиурядовий протест і на підтримку України.

Мітингувальники були занепокоєні різкою критикою військової допомоги Україні та прагненням прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо відновити зв'язки з Росією.

Зараз ви читаєте новину «У Словаччині обрали нового президента. Що він думає про війну в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі