понеділок, 03 липня 2023 20:18

У Росії катастрофічно скорочується газовидобуток

У Росії катастрофічно скорочується газовидобуток
Обсяги російського газовидобутку впали на 24%. Фото: Pexels

Обсяги російського газовидобутку другий рік поспіль скорочуються з двозначною швидкістю.

Вони впали на 24% у порівнянні з рівнем до повномасштабного вторгнення, пише The Moskow Times.

Згідно з офіційними даними, у травні 2023 року видобули 48,2 млрд куб.м газу, але того ж місяця 2022-го було 57,5 млрд куб.м, а у травні 2021 63,1 млрд куб.м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може перекрити потік газу через Україну вже наступного року

До цього у російській історії крах на 20% фіксували лише 2009 року, під час глобальної фінансової кризи. Тоді обсяги газовидобутку менше ніж за рік повернулися до норми після відновлення світової економіки.

Обсяги не стискалися так стрімко навіть після розвалу СРСР. 1991 року Росія видобувала 643 млрд куб.м, а 1997-го 571 млрд.

У ніч проти 26 вересня три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2" було зруйновано вибухами на дні Балтійського моря в нейтральних водах. Обидва газопроводи в цей час не працювали, але були заповнені технічним газом.

Німеччина, Данія і Швеція 27 вересня підтвердили вибухи на газопроводі "Північний потік". Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

Джерела та дані розвідки свідчать, що, за вибухом газопроводів "Північні потоки" у Балтійському морі стоять неурядові групи.

Видання The Washington Post заявило, що адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена нібито знала про план знищення "Північних потоків" за участю українських військових.

Україна не має жодного відношення до диверсії на російських газопроводах "Північні потоки" у Балтійському морі. Президент Володимир Зеленський прокоментував останні повідомлення ЗМІ про нібито план українських військових щодо вибухів на газопроводах.

Зараз ви читаєте новину «У Росії катастрофічно скорочується газовидобуток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі