четвер, 22 червня 2023 12:24

Росія може перекрити потік газу через Україну вже наступного року

Росія може перекрити потік газу через Україну вже наступного року
РФ може перекрити потік російського газу через Україну вже наступного року. Фото: pixabay.com

Російська Федерація може перекрити одну з останніх магістралей, якою транспортує свій газ до Європи.

Потік російського газу через Україну може припинитися вже до кінця наступного року, пише Reuters.

"У 2024 році закінчується термін дії контракту на постачання з російським монополістом Газпромом. Шанси на те, що Україна і РФ домовляться про продовження п'ятирічного транзитного контракту невеликі", – сказано в повідомленні.

Водночас на маршрут через Україну припадає майже 5% загального імпорту газу в Європу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на нафту почали стрімко падати: що сталося

"Україна готується до скорочення постачання. Я справді не можу уявити, як це може бути двостороннім", – заявив міністр енергетики України Герман Галущенко у відповідь на питання, чи готова країна переглянути угоду з Москвою.

Маршрут постачання через Україну є останнім діючим російським газовим коридором до Європи.

Торік ціни на європейський газ зросли через погрози Газпрому скоротити постачання до Молдови.

У ніч проти 26 вересня три з чотирьох ниток газопроводів "Північний потік-1" і "Північний потік-2" було зруйновано вибухами на дні Балтійського моря в нейтральних водах. Обидва газопроводи в цей час не працювали, але були заповнені технічним газом.

Німеччина, Данія і Швеція 27 вересня підтвердили вибухи на газопроводі "Північний потік". Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

Джерела та дані розвідки свідчать, що, за вибухом газопроводів "Північні потоки" у Балтійському морі стоять неурядові групи.

Видання The Washington Post заявило, що адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена нібито знала про план знищення "Північних потоків" за участю українських військових.

Україна не має жодного відношення до диверсії на російських газопроводах "Північні потоки" у Балтійському морі. Президент Володимир Зеленський прокоментував останні повідомлення ЗМІ про нібито план українських військових щодо вибухів на газопроводах.

Зараз ви читаєте новину «Росія може перекрити потік газу через Україну вже наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі