середа, 18 травня 2022 12:51

Спецтема: Війна Росії проти України

У Путіна заявили, що Росія не зможе першою завдати ядерного удару

У Путіна заявили, що Росія не зможе першою завдати ядерного удару
Росія залишає за собою право застосувати ядерну зброю у відповідь на застосування проти неї звичайної зброї, "якщо під загрозу поставлено саме існування держави". Фото: eastnews.ua

Росія не може першою завдати ядерного удару.

Про це заявив у середу віцепрем'єр Російської Федерації Юрій Борисов, передає російський "Интерфакс".

"За нашою доктриною, за нашою стратегією, Збройні сили РФ застосовують лише матч-відповідь. Першими ми, за доктриною, не нападаємо. У нашого президента Володимира Путіна, який є верховним головнокомандувачем, постійно поблизу знаходяться два морські офіцери, що носять так звану ядерну валізку. У разі загроз, що надходять від засобів повітряно-космічної оборони та систем попередження про ракетний напад, визначається факт нападу, траєкторія, місця падіння: це є критеріями для удару у відповідь", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грозєв пояснив, що стримує Путіна в застосуванні ядерної зброї

Борисов посилається на військову доктрину з ядерного удару, яка нібито забороняє Росії першою завдавати ядерного удару.

Водночас, згідно з військовою доктриною РФ, країна залишає за собою право застосувати ядерну зброю у відповідь на застосування проти неї або її союзників ядерної та інших видів зброї масового ураження, а також у разі агресії проти Росії із застосуванням звичайної зброї, "коли під загрозу поставлено саме існування держави".

Світ повинен серйозно ставитися до погроз з боку Росії щодо ядерної зброї. Важливо заздалегідь підготувати протокол дій.

У разі "реальної загрози існуванню країни" Росія може першою застосувати ядерну зброю. Про це заявив перший заступник голови комітету Держдуми РФ з оборони Олексій Журавльов.

Москва не раз робила маніпулятивні заяви про те, що Захід нібито розв'язав проти Російської Федерації так звану війну за довіреністю. Такий воєнний конфлікт завжди має ризик переходу у повноцінну війну із застосуванням ядерної зброї.

Зараз ви читаєте новину «У Путіна заявили, що Росія не зможе першою завдати ядерного удару». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі