вівторок, 31 жовтня 2023 08:15

У Палаті представників США винесли на розгляд окремий пакет допомоги Ізраїлю. Про Україну не йдеться

У Палаті представників США винесли на розгляд окремий пакет допомоги Ізраїлю. Про Україну не йдеться
У Палаті представників США розглядають окремий пакет допомоги Ізраїлю. Фото: ukrinform.ua

У Палаті представників США республіканська більшість на чолі з новим спікером Майком Джонсоном внесла окремий план допомоги Ізраїлю на суму 14,3 млрд доларів.

Республіканці зробили це всупереч масштабній ініціативі Білого дому щодо виділення $106 млрд, яка включала допомогу Україні. Про це повідомляє Bloomberg.

За інформацією видання, йдеться про окремий пакет допомоги Ізраїлю на відміну від ширшого запиту президента Джо Байдена на фінансування, який включає допомогу Україні та Тайваню. Пакет також не включає гуманітарну допомогу цивільному населенню Гази та Ізраїлю, про яку просив Білий дім.

Ініціатива Джонсона передбачає допомогу Ізраїлю в розмірі $14,3 млрд за рахунок урізання підписаного президентом Джо Байденом Закону про зниження інфляції.

"Компенсаційні скорочення є прецедентом, оскільки Конгрес зазвичай не скорочує інші програми, щоб оплатити надзвичайні витрати", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Європарламенту закликала не забувати про війну в Україні

Пакет допомоги є однією з перших великих законодавчих ініціатив нового спікера. Він сказав журналістам, що очікує голосування в Палаті представників у четвер. Минулого тижня Джонсон обговорив цей пакет з Байденом.

"Відокремлення коштів для України від більш популярної допомоги Ізраїлю створює ризик того, що Конгрес не зможе продовжити допомогу країні в її контрнаступі проти Росії, особливо якщо республіканці в Палаті представників повторять вересневу спробу вимагати змін до імміграційного законодавства США в обмін на фінансування для України", - повідомляє видання.

Зазначається також, що підхід Джонсона посилить підтримку ізраїльського пакету серед консерваторів Палати представників, але спровокує опозицію з боку демократів. Навряд чи ця пропозиція пройде через Сенат без змін, що потенційно може завадити фінансуванню.

Пропоновані республіканцями $14 млрд для Ізраїлю відповідають рівню запиту Байдена для цієї країни.

Пакет Палати представників включає $4 млрд на ізраїльський "Залізний купол" і "Пращу Давида", виготовлені компаніями Rafael Advanced Defense Systems і RTX. Ще $1,2 млрд підуть безпосередньо на розробку ізраїльської оборонної системи "Залізний промінь" для протидії ракетам малої дальності.

Видання додає, що у вівторок Сенат США планує провести слухання щодо запиту адміністрації Байдена, на яких виступатимуть державний секретар Ентоні Блінкен та міністр оборони Ллойд Остін.

Адміністрація президента США Джо Байдена звинуватила республіканців з Палати представників у політизації інтересів нацбезпеки.

Це сталося після того, як вони запропонували окремий законопроєкт із допомогою Ізраїлю без України коштом асигнувань Податкової служби США. Про це йдеться в заяві речниці Білого дому Карін Жан-П'єр.

Зараз ви читаєте новину «У Палаті представників США винесли на розгляд окремий пакет допомоги Ізраїлю. Про Україну не йдеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі