четвер, 20 травня 2021 05:16

"У нас є розбіжності" - Блінкен і Лавров обмінялися люб'язностями

"У нас є розбіжності" - Блінкен і Лавров обмінялися люб'язностями
Блінкен і Лавров зустрілися у Рейк'явіку. Фото: Reuter

Державний секретар США Ентоні Блінкен зустрівся із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим в ісландській столиці Рейк'явіку.

Відкриваючи зустріч, Блінкен заявив, що США розраховують на стабільні і передбачувані відносини з РФ, і додав: "Не секрет, що у нас є розбіжності"., повідомляє "Интерфакс".

Американський дипломат наголосив на тому, що Вашингтон готовий відповісти, "якщо Росія буде діяти агресивно" щодо США або їхніх союзників. Він також нагадав, що президент США Джо Байден озвучив цю позицію під час телефонної розмови з російським лідером Володимиром Путіним.

За словами Блінкена, йдеться не про "бажання США ескалації конфлікту", а "про захист наших інтересів". Водночас він визнав, що інтереси Росії і США перетинаються у багатьох сферах. "Ми віримо в те, що зможемо працювати разом", - висловився держсек.

У відповідь російський міністр підтвердив наявність розбіжностей в поглядах Москви і Вашингтона на міжнародний порядок, однак заявив, що РФ готова "розгребти завали, що дісталися у спадок від попередніх адміністрацій США щодо функціонування дипломатичних місій Сполучених Штатів в Росії і російських в США".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Блінкен назвав місце зустрічі Байдена і Путіна

Лавров зауважив, що розраховує обговорити з Блінкеном питання, в яких інтереси Москви і Вашингтона збігаються, а головне - проблеми стратегічної стабільності.

"І в цьому сенсі, безумовно, і Корейський півострів, і ситуація навколо іранської ядерної програми, Афганістану, являють собою теми, за якими наші представники вже активно взаємодіють. І я сподіваюся, ми сьогодні проведемо огляд всіх цих зусиль", - додав глава МЗС РФ.

За словами російського міністра, "найголовніше полягає в тому, щоб ми намагалися максимально використовувати дипломатичні можливості". "І я дуже ціную, що ви демонструєте саме такий настрій. Ви завжди можете покладатися на нашу взаємність в цих зусиллях", - заявив Лавров Блінкену.

14 травня РФ оприлюднила список "недружніх" до Москви держав, до якого, зокрема, потрапили США. У зв'язку із цим цього тижня Вашингтон закрив останнє консульство в Росії.

Після цього Росія заборонила в'їзд до своєї країни чинним і колишнім американським високопосадовцям.

Зараз ви читаєте новину «"У нас є розбіжності" - Блінкен і Лавров обмінялися люб'язностями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі