середа, 15 березня 2023 04:00

У МАГАТЕ знайшли "життєздатне рішення" щодо Запорізької АЕС

У МАГАТЕ знайшли "життєздатне рішення" щодо Запорізької АЕС
Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі сподівається на безпечну роботу ЗАЕС. Фото: Getty Images

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що має "життєздатне рішення" для організації безпечної роботи окупованої росіянами Запорізької АЕС.

Він працював над цією ідеєю впродовж місяців і вона потребує міжнародної підтримки. Про це Гроссі повідомив під час виступу у Центрі стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні, пише Укрінформ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Одного дня наша удача закінчиться" ‒ у МАГАТЕ відреагували на чергове знеструмлення Запорізької АЕС

"Звісно, це має бути політично можливим, а також життєздатним. І у мене склалося враження, що ми маємо на столі життєздатне рішення", - сказав Гроссі.

Генеральний директор агентства додав, що МАГАТЕ не шукає шляхи політичного вирішення конфлікту, а хоче розв'язати проблему ядерної безпеки.

Запорізька атомна електростанція контролюється російськими окупаційними військами з березня 2022 року. Станція – найбільша за розмірами у Європі й третя у світі.

Російські військові блокують ротацію на АЕС співробітників МАГАТЕ. Дії росіян спрямовані на те, щоб після повернення станції під контроль України неможливо було відразу її доєднати до мережі.

США, ЄС, інші країни Заходу неодноразово закликали РФ вивести війська з території ЗАЕС та повернути Україні контроль над станцією.

Зараз ви читаєте новину «У МАГАТЕ знайшли "життєздатне рішення" щодо Запорізької АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі