понеділок, 22 січня 2024 22:11

У ЄС готують угоду про використання прибутків від заморожених активів РФ

У ЄС готують угоду про  використання прибутків від заморожених активів РФ
Віце-президент Єврокомісії Жозеп Боррель розповів про домовленість щодо заморожених активів РФ. Фото: eastnews.ua

Країни-члени Європейського Союзу мають політичну домовленість використовувати прибутки з заморожених активів Російської Федерації.

Остаточне завершення погодження відповідного рішення може відбутися протягом місяця. Про це віце-президент Єврокомісії, високий представник Євросоюзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель повідомив на пресконференції за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни ЄС підтримали передачу заморожених російських активів на відновлення України – Bloomberg

"Стосовно знерухомлених російських активів, я можу сказати, що ми маємо політичну домовленість завершити роботу на основі пропозиції, яку ми представили у грудні і яка зосереджується на прибутках", - сказав Боррель.

Йдеться про надприбутки або надходження, які надходять від заморожених активів, уточнив він.

"Я майже упевнений, що це буде завершено незабаром. Обговорення продовжиться на рівні послів, але я бачу, що погодження наближається. Я наполегливо докладаю зусилля, аби це рішення було схвалене до наступного засідання Ради ЄС з закордонних справ", - додав Боррель.

2-3 лютого відбудеться неформальне засідання міністрів закордонних справ країн-членів ЄС у форматі Gymnich, а 19 лютого - наступне засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

Як повідомляє журналіст "Радіо свобода" Рікард Йозвяк у мережі X, посли ЄС у середу мають погодити рішення про використання доходів з заморожених російських активів.

У грудні 2023 року видання Financial Times писало, що Брюссель має на меті запропонувати відділяти прибутки, отримані від заморожених російських активів в ЄС, з метою залучити до 15 млрд євро для підтримки України. Спочатку Єврокомісія вимагатиме від центральних депозитаріїв цінних паперів, що володіють активами російського центробанку, розміщувати отриманий від них прибуток на окремих рахунках.

Водночас депозитарії отримують прибуток, реінвестуючи кошти від цінних погашених паперів, таких як державні облігації, оскільки платежі в Москву заборонені через санкції.

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав партнерів передати заморожені російські активи. Країни G7 намагаються узгодити план конфіскації $300 млрд таких активів, повідомили ЗМІ. За оцінками Світового банку, відновлення України може коштувати близько $411 млрд.

Адміністрація президента Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена підтримує законопроєкт, який дозволить конфіскувати близько $300 млрд заморожених російських активів і направити ці кошти на відбудову України.

Зараз ви читаєте новину «У ЄС готують угоду про використання прибутків від заморожених активів РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі