вівторок, 02 травня 2023 15:30

У Данії російських шпигунів назвали найбільшою загрозою

У Данії російських шпигунів назвали найбільшою загрозою
З Данії вигнали російських шпигунів, але Росія може відправити нових. Фото: eastnews.ua

Російські шпигуни були й залишаються найбільшою загрозою для Данії.

Війна в Україні тільки збільшила шпигунські потреби Росії в Данії, пише поліцейська розвідка країни у новому звіті

"Після видворення 15 офіцерів російської розвідки з Данії у квітні 2022 року здатність російських спецслужб мати інформаторів на території Данії значно послабилася. Але війна в Україні збільшила потребу Росії в тому, щоб російські спецслужби могли постійно надавати інформацію особам у РФ. На тлі підвищеної потреби Росії в інформації розвідка очікує, що Росія спробує використовувати інші способи шпигунства в Данії", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент подякував Данії за Caesar, а Іспанії – за танк

Глава контррозвідки Данії Андерс Генріксен сказав, що питання полягає не в тому, чи шпигує Росія, а в тому, як вона буде це робити тепер. Для отримання інформації Москва може використовувати журналістів та бізнесменів.

"Це може відбутися шляхом направлення офіцерів розвідки в Данію за межі дипломатичних представництв, наприклад, як журналістів або бізнесменів, за допомогою приїжджих офіцерів розвідки або більшою мірою шляхом вербування можливих данських джерел у Росії чи третіх країнах російськими спецслужбами", – йдеться у звіті.

Протягом кількох років Росія намагалася отримати інформацію щодо критичної інфраструктури в Данії. Це могло призвести до диверсій. Таку можливість у Данії називають малоімовірною, але загроза зберігається і ситуація може швидко змінитися.

Німеччина, Данія і Швеція 27 вересня підтвердили вибухи на газопроводі "Північний потік". Заявили, що причиною протікання у двох нитках газопроводу стали влаштовані кимось вибухи.

Джерела та дані розвідки свідчать, що, за вибухом газопроводів "Північні потоки" у Балтійському морі стоять неурядові групи.

Зараз ви читаєте новину «У Данії російських шпигунів назвали найбільшою загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі