пʼятниця, 04 вересня 2020 15:19

У Білорусі в біткоїнах почали виплачувати компенсації за участь у протестах

У Білорусі в біткоїнах почали виплачувати компенсації за участь у протестах
"Фонд солідарності" почав виплачувати біткоїнами компенсації звільненим білорусам. Фото: NEXTA

Некомерційна організація "Білоруський фонд солідарності", яка базується в Нідерландах, почала виплачувати компенсації в біткоїнах білорусам, звільненим із підприємств за активну громадянську позицію та участь у протестах проти правління особи, яка виконує обов'язки президента країни, Олександра Лукашенка.

Фонд створили засновники компанії - розробника штучного інтелекту DeepDee Ярослав Лихачовський і Олексій Кузьменков, - повідомляє портал ForkLog.

За перший тиждень його існування залучили €1 млн. Кошти збирають через програму фандрайзингу від Facebook, PayPal, Revolut, біткоіни і Ethereum.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати вирішили підтримати білорусів біло-червоно-білими прапорами. ОПЗЖ влаштувала провокацію

Претендувати на виплати можуть 3 категорії людей:

- звільнені за активну громадянську позицію працівники державних підприємств;

- державні службовці й силовики, які відмовилися від посад через незгоду з діями уряду;

- працівники державних підприємств, які страйкують, але не звільнені, бо їх нема кому замінити, наприклад шахтарі.

Розмір одноразової виплати становить €1,5 тис. Претенденти мають довести факт звільнення чи участі у протестах на підприємствах, а також публічно заявити про громадянську позицію у відеозверненні.

Також фонд видає інструкції одержувачам і пояснює, як обміняти біткоїни на білоруські рублі, хоча й не рекомендує робити це в умовах різкої девальвації.

Майже місяць в Білорусі тривають протести. Приводом для акцій стали офіційні результати президентських виборів, згідно з якими Олександр Лукашенко набрав 80% голосів.

Щоб розганяти мітинги, ОМОН застосував силу, повідомляли також про жорстокі побиття та зниклих безвісти людей. Міліція використовувала гумові кулі, водомети та сльозогінний газ.

Європейський Союз та інші держави вже оголосили, що не визнають результатів виборів президента.

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі в біткоїнах почали виплачувати компенсації за участь у протестах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі