четвер, 27 травня 2021 16:16

У білорусів Майдан викликає негативні асоціації - опозиціонерка

У білорусів Майдан викликає негативні асоціації - опозиціонерка
Альона Васильєва: "Білорусь не мала тривалого періоду свободи після совка". Фото: Тарас ПОДОЛЯН, Gazeta.ua

Нелегітимний президент Лукашенко створив у Білорусі аналог радянської епохи застою. Останні 30 років білоруси жили в радянських реаліях, тому негативно ставляться до Майдану.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла білоруська опозиціонерка, політемігрантка Альона Васильєва.

"Лукашенко – політична тварина, що вміє пристосовуватися, – каже вона. – Він створив "маленьке бюргерське щастя" совкового зразка для середньостатистичного білоруса. Заводи й лікарні справно працюють, якісні дороги, чистота – аналог епохи застою.

Білорусь не мала тривалого періоду свободи після совка. У людей є робота, отримують зарплату і соціалку, можуть їздити в Туреччину і Єгипет, дрібний та середній бізнес розвивається. Тож більшість влаштовував Лукашенко. До того ж репресивна машина від протесту до протесту видавлює з країни мислячу частину населення. Під час останніх протестів не було жодного прапора ЄС. Вони починалися з білими стрічками – як на Болотній площі в Москві, за російськими лекалами. Потім з'явилися національні червоно-білі стяги. Люди виходили не за ідею. У свідомості білорусів уживаються дивні речі. Люди виходять з червоно-білим стягом і одночасно з плакатом "Від Хабаровська до Бреста – ми за Навального". Це когнітивний дисонанс".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Злочини Лукашека документуватимуть

У Києві політемігранти з Білорусі створили "Білоруський Майдан" для підтримки патріотичної опозиції.

"Коли ми приїхали до Києва й створили фонд "Білоруський Майдан", знали, що нас звинуватять в екстремізмі. У пересічного білоруса Майдан викликає негативні асоціації. Вкрай мало людей загалом цікавилися політикою. У 50 відсотків не було розуміння, що відбувається в Україні, на Донбасі. Назвою свого фонду "Білоруський Майдан" ми показали, що нація повинна себе обороняти. І що Майдан для нас – європейський і національний вибір, і повна відмежованість від Російської імперії. У білоруських протестах цього не було.

"Майдан" створювався як організація для допомоги національно орієнтованим білорусам. Знайшли українські родини, що й так допомагали їм. Намагалися зібрати гроші на поїздку в АТО. Ця ідея не вдалася. Білоруси не перерахували гроші, хоча там воювали наші хлопці. Наприклад, у мене є машина. Продати її неможливо, бо вона на білоруських номерах. Приїхали в Україну без зв'язків та можливостей. "Білоруський Майдан" – це організація для допомоги. На його базі хотіли зробити незалежне ЗМІ. У нас є хороші білоруські та українські опозиційні журналісти. Маємо сайт, де з'являються новини та журналістські дописи. В такому підвішеному стані перебуваємо. Ставимо собі завдання: протидіяти російській пропаганді", – зазначає політемігрантка.

Повне інтерв'ю з Альоною Васильєвою читайте в журналі "Країна"

Європейський Союз затвердить четвертий пакет санкцій проти Білорусі в червні. Планують скласти список людей, відповідальних за примусову посадку рейсу Ryanair 23 травня. Унаслідок викрадення пасажирського лайнера затримали опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Зараз ви читаєте новину «У білорусів Майдан викликає негативні асоціації - опозиціонерка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі