середа, 09 березня 2022 16:07

Спецтема: Війна Росії проти України

"Тривала військова кампанія може змусити Путіна переглянути цілі" – що пише про нас світова преса
7

Аналіз успіхів російських військ на півдні та провалу на півночі, а також навколо Києва. Можливі наступні кроки Росії у цій війні. Дані розвідки США, що Путін помилився в оцінці ситуації перед війною, але далі готовий вбивати мирних українців і російських солдатів у спробі поневолити Україну. І на фоні війни більшість німців за приєднання України до ЄС. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Розвідка США: Путін піде на ескалацію, не турбуючись про жертви серед цивільних", CNN, США

Розвідка США вважає, що Володимир Путін розглядає ситуацію в Україні як "війну, яку не може дозволити собі програти". Тому піде на ескалацію конфлікту, не переймаючись кількістю убитих мирних жителів.

Директорка розвідки Авріл Хейнс заявила у Конгресі у вівторок, що розвідка вважає, що Путіна навряд чи зупинять невдачі, з якими російські війська зіткнулися в Україні. Припускають, що подвоїть кампанію, щоб завадити вступу України в НАТО.

Путін почав вторгнення, вважаючи, що Україна слабка, європейці не схильні до ризику, його економіка захищена, армія здатна швидко перемогти з мінімальними витратами. Він помилявся за всіма пунктами

Директор ЦРУ Вільям Бернс сказав, що Путін розпочав вторгнення, спираючись на припущення, що конфлікт буде успішним. Вважав, що Україна слабка, європейські союзники, як то Франція і Німеччина, не схильні до ризику, його економіка "захищена від санкцій", армія здатна до швидкої та рішучої перемоги з мінімальними втратами. Він помилявся за всіма пунктами.

"Це питання глибокого особистого переконання для нього. Він варився у горючій суміші невдоволення і амбіцій багато років", - сказав Бернс.

Автор: Getty Images
  Евакуація людей з Ірпіня
Евакуація людей з Ірпіня

Директор Розвідувального управління міністерства оборони, генерал-лейтенант Скотт Беррієр заявив, що, за оцінками розвідки, з "низьким ступенем впевненості" в Україні загинули від 2000 до 4000 російських військових, відколи Москва розпочала вторгнення минулого місяця.

Заява Путіна минулого тижня, що він підвищує рівень готовності своїх ядерних сил, була "дуже незвичайною", заявила Хейнс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці день і ніч нас довбають - з перехоплених розмов

"Ми дуже серйозно ставимося до того, що він сигналізує таким чином. Але думаємо, він намагається втримати НАТО від втручання у конфлікт в Україні. Це його головна ціль", - заявила вона.

Розвідка вважає, що Росія "не хоче прямого конфлікту зі США". В оцінці, підготовленій у січні, ще перед вторгненням, йшлося, що Москва "прагне угоди зі США про взаємне невтручання у внутрішні справи обох країн і визнання Америкою заявленої Росією сфери впливу на великій частині колишнього СРСР".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Конгрес США виділив понад $13 млрд на боротьбу з Росією

Москва "розглядає ядерний потенціал як необхідний для стримування і досягнення цілей у потенційному конфлікті проти США і НАТО, і бачить ядерне стримування як остаточну гарантію для РФ", - йдеться в доповіді.

Путінське "брязкання ядерною зброєю" - частина зусиль, щоб утримати США і НАТО від участі у війні та додаткової підтримки України

Хейнс сказала, що розвідка США вважає, що путінське "брязкання ядерною зброєю" - частина зусиль, спрямованих на втримання США і НАТО від участі у війні та додаткової підтримки України.

"Путін надалі впевнений, що Росія може перемогти Україну у військовому відношенні. Хоче не допустити, щоб західна підтримка змінила баланс сил і спровокувала конфлікт з НАТО", - сказала Хейнс.

Автор: Getty Images
  Захисні «їжачки» в центрі Дніпра
Захисні «їжачки» в центрі Дніпра

Вона сказала, що Росія спочатку недооцінила силу опору України, додавши, що кінцеві військові цілі Москви залишаються неясними.

"Неясно, чи продовжить Росія максималістський план захоплення всієї чи більшої частини України. За нашими оцінками, це вимагатиме більше ресурсів", - сказала Хейнс.

Автор: Getty Images
  Постачання предметів першої необхідності, пожертвувані компаніями і приватними особами у Дніпрі
Постачання предметів першої необхідності, пожертвувані компаніями і приватними особами у Дніпрі

За її словами, росіяни діють "з безрозсудною зневагою до безпеки мирного населення, і бачимо, як завдають артилерійських та авіаударів по міських районах".

Бернс передбачив "жахливі наступні кілька тижнів з мінімальною увагою до жертв серед цивільного населення", враховуючи, що Москва навряд чи зможе встановити маріонетковий режим чи проросійське керівництво перед ворожістю українського народу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гуманітарна криза в Маріуполі: будинки зруйновано, на вулицях лежать тіла (18+)

"Українці продовжуватимуть люто і ефективно чинити опір", - каже він.

Хейнс сказала, що велика і тривала військова кампанія може змусити Путіна переглянути цілі. Оскільки опозиція вторгненню серед росіян зростає, а санкції діють.

"Економічна криза, яку переживає Росія, також посилюється внутрішньою політичною опозицією рішенню Путіна про вторгнення. Але те, що він може прийняти за перемогу, може згодом змінитись, враховуючи значні втрати, які він несе", - сказала Хейнс.

"Зосередженість на київському глухому куті приховує успіх Росії на півдні України", The Guardian, Велика Британія

Від Миколаєва вздовж узбережжя через вже захоплений Херсон до обложеного Маріуполя - просування росіян на півдні контрастує з труднощами на півночі та північному сході – у спробах оточити Київ.

Контраст на південному і північному фронтах матиме серйозні наслідки на майбутніх мирних переговорах. З наслідками економічного, дипломатичного, політичного та військового характеру.

Автор: Reuters
  Житловий будинок у Миколаєві, який постраждав від обстрілу
Житловий будинок у Миколаєві, який постраждав від обстрілу

Природа зміцнила Миколаїв. Побудований на ряді звивистих річкових вигинів, де Південний Буг впадає у велику затоку Чорного моря. Центр суднобудування утворює вершину трикутника ключових портів із Херсоном на сході та Одесою на заході.

Захищатися там легше, ніж атакувати. Оскільки з того часу, як російське вторгнення в Україну досягло його околиць, відбулися запеклі бої. Коли міський аеропорт обласного центру переходив із рук у руки, а захисники міста зайняли барикади над річкою.

Автор: The Guardian
  Ситуація на півдні України, біля Миколаєва
Ситуація на півдні України, біля Миколаєва

Досі Миколаїв тримається під керівництвом харизматичного губернатора Віталія Кіма, чиї заяви у соцмережах із веселої безтурботності змагаються зі словами президента Володимира Зеленського.

Спроба обійти Миколаїв і з'єднати сухопутний міст із російськими силами в Придністров'ї відрізала б Одесу по суші та по морю

У вівторок з'ясувалося, що російські війська намагаються обійти місто з півночі та знайти інший шлях через річку. Спроба обійти Миколаїв і з'єднати сухопутний міст із російськими "миротворчими силами" у Придністров'ї відрізала б найважливіший порт України, Одесу, по суші та морі.

Інформація Інституту вивчення війни малює картину амбіцій РФ на півдні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Риються в недоїдках і крадуть унітази: російські терористи масово займаються мародерством

"Російські війська намагаються обійти Миколаїв і форсувати Південний Буг вгору річкою, щоб забезпечити наступ на Одесу, який поєднуватиметься з десантною операцією проти цього міста. Також вони йдуть на північ із Криму у сторону Запоріжжя", - йдеться у звіті.

Про важливість півдня розповів австралійський генерал у відставці Мік Райан.

Автор: The Guardian
  Ситуація в Україні. Червоним показано окуповані частини країни
Ситуація в Україні. Червоним показано окуповані частини країни

Південний театр - життєво важливий елемент загального задуму російської кампанії. Там 13 морських портів України, які у 2021 році експортували понад 150 млн. тонн вантажів. Це 60% експорту та 50% імпорту України. У той час як війна на півночі та сході перетворилася на повільну і виснажливу битву на виснаження, на півдні вона стала місцем більш оперативного успіху для російських військ", - написав Райан.

Російська кампанія на півдні успішніша через більшу кількість військ РФ, порівняно з українськими. Надмірно розтягнуту українську оборону по всій країні, і те, що там логістично простіше поповнювати запаси

Райан виділяє низку проблем, які пояснюють, чому російська кампанія успішніша на півдні. Вони включають "значну перевагу сухопутних військ Росії на півдні", порівняно з українськими силами. Надмірно розтягнуту українську оборону по всій країні й те, що логістично простіше поповнити запаси військ з російських баз у Ростовсько-Краснодарському регіоні через кордон.

"Чому росіяни на півдні досягли більшого успіху, ніж на північному сході та півночі? Оборона Києва – стратегічне завдання для України. Це столиця, яка має значну політичну, логістичну і культурну цінність. Нарешті, це припущення, але керівництво і планування кампанії на півдні краще, ніж на півночі. Хоча південний театр часто просувався за напрямками, що розходяться. Він в основному продовжувався без тривалих пауз, які бачимо на півночі та північному сході", - написав він.

Автор: The Guardian
  Ситуація навколо Києва
Ситуація навколо Києва

Хоча падіння Києва чи його капітуляція, ключова мета Росії, обмежена перемога на півдні матиме величезні наслідки. Крім створення руйнівної економічної мертвої хватки, це загрожує цілісності України з трьох широких географічних напрямків. Оскільки РФ претендуватиме на південні райони, які контролює, у будь-яких переговорах.

Можливо, найбільше непокоїть Україну, що контроль над півднем означатиме для війни в інших частинах країни. Є побоювання, що російські сили можуть з'єднатися зі своїм на південь від Харкова, або прорватися на північ у бік міста Дніпра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена: попередили про страшні наслідки

На півночі російський наступ у вівторок залишався складнішим. Просування РФ на півночі "застопорилося". З вихідних з'явилися свідчення підготовки до нового штурму Києва і перегрупування військ РФ навколо столиці, включаючи спроби, яким протистоять українські війська – наступати на захід у сторону Києва з Сум.

Російські сили також завдали удару по ряду ключових центрів матеріально-технічного постачання і центру протиповітряної оборони. Які могли б підтримати оборону Києва, зокрема, по авіабазі у Вінниці, по якій завдали удару вісьмома крилатими ракетами, а також ряду складів пального.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Техніка окупантів заполонила Скадовськ

На околицях Києва, таких як Буча та Ірпінь, біля найбільшої концентрації російських військ, жителі змушені втікати під безперервним градом снарядів та ракет.

"Ми навіть не можемо зібрати тіла, бо обстріл з важкої зброї не припиняється ні вдень, ні вночі. Собаки роздирають тіла на вулицях міста. Це жах", - сказав міський голова Бучі Анатолій Федорук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США збільшуватимуть військову допомогу Україні – Нуланд

"Весь цей час українські сили виявляють безпрецедентну мужність. Проблема, що на одного солдата України маємо 10 російських, а на один український танк 50 російських. Але розрив може скорочуватися, і навіть якщо російські війська увійдуть в наші міста, вони зустрінуть спротив", - сказав Зеленський в інтерв'ю ABC News у понеділок увечері.

Фундаментальна проблема українських військових, що у них бракує сил, щоб захистити все одразу

"Фундаментальна проблема, з якою українські військові зіткнулися від початку, що в них бракує сил, щоб захистити все одразу. У росіян є чисельна перевага, і вони готові торгувати солдатами і технікою для досягнення цілей", - каже редактор журналу Long War Journal Білл Роджіо.

"Більшість німців хотіли б бачити Україну в Євросоюзі", Deutsche Welle, Німеччина

Світ дивиться на Україну. Російське вторгнення і жорстока війна - тема номер один для Німеччини. Згідно з опитуванням Deutschlandtrend, рівень симпатій німців до Росії впав до найнижчого рівня.

Вторгнення в Україну змусило багатьох засумніватися у політиці Німеччини щодо РФ останніми роками. 68% німців, які мають право голосу, вважають, що ФРН надто поблажлива до Путіна. Шість із десяти за вступ України в ЄС у довгостроковій перспективі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військову техніку, на яку ішли податки громадян РФ, трощать в Україні шаленими темпами

Щодо заявки України на вступ канцлер Олаф Шольц заявив, що насамперед мають вступити країни Західних Балкан. Також має бути зрозумілим, які умови має виконати Україна перед вступом.

91% німців вважають, що приймати українських біженців - абсолютно правильно.

Влітку 2014 року, у сторіччя початку Першої світової війни, троє з десяти німців боялися нової великої війни у Європі. Зараз семеро з десяти боїться, що Росія може напасти на інші країни. У цій ситуації велику підтримку має НАТО. 83% наголошують на важливості Альянсу для миру в Європі.

Ставлення німців до постачання зброї в Україну різко змінилося. Підтримка зросла за кілька місяців з 20% тоді до 61% тепер

Після того, як Берлін довгий час відмовлявся давати Україні військову допомогу, тепер ідуть постачання і зброя. Думки німців розділилися навпіл щодо того, чи не надто довго Берлін зволікав. Ставлення німців до постачання зброї в Україну різко змінилося. Підтримка такого кроку зросла за кілька місяців з 20% тоді до 61% тепер.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що у ЗМІ потрапили діалоги матерів російських солдатів з російським губернатором про те, що їх синів посилають на смерть як гарматне м'ясо в Україну. Про те, що Польща боїться давати винищувачі Україні через страх ядерної загрози Путіна.

Зараз ви читаєте новину «"Тривала військова кампанія може змусити Путіна переглянути цілі" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі