пʼятниця, 02 червня 2017 06:11

Трамп пояснив світовим лідерам, чому вийшов з Паризької угоди по клімату

Трамп пояснив світовим лідерам, чому вийшов з Паризької угоди по клімату
Президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з Паризької угоди по клімату. Фото: АР

Президент США Дональд Трамп телефоном пояснив 4 світовим лідерам, чому вивів свою країну з Паризької угоди по клімату.

Трамп мав розмови з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Еммануелем Макроном, прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо і прем'єр-міністром Великобританії Терезою Мей.

Про це повідомляється на сайті Білого дому.

Трамп готовий домовлятися про нові умови кліматичної угоди. За його словами, Сполучені Штати при його адміністрації стануть найчистішою країною на Землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп хоче вийти із Паризької кліматичної угоди

"Всі лідери погодилися продовжити діалог і активізувати в майбутньому співпрацю з екологічних та інших питань", — наголошується в прес-релізі.

Раніше Трамп на церемонії біля Білого дому заявив про вихід США з угоди по клімату. Бо вона заважає економічному й промисловому розвитку США та має на меті не стільки боротьбу з наслідками зміни клімату, скільки намагання інших країн отримати економічну перевагу над Сполученими Штатами.

Низка провідних країн ЄС висловили своє розчарування в зв'язку з рішенням Трампа.

Зокрема, переможець президентських виборів у Франції Еммануель Макрон наголосив, що кліматична угода не може бути переглянутою. США і Франція продовжать співпрацю, але не над проблемою клімату.

Він заявив, що про вихід із Паризької кліматичної угоди – помилка і для США, і для всієї планети.

Паризьку угоду по клімату підписали в кінці 2015 року. В дію документ вступив до кінця 2016-го. У ньому констатується поганий вплив людства на клімат і проголошується намір скорочувати шкідливі викиди. Не підписали угоди тільки три країни світу: Ватикан (бо не має шкідливих виробництв, а отже, не впливає на клімат), Нікарагуа (яка протестує проти відсутності механізму покарання за недотримання угоди) і Сирія (бо війна ставить легітимність режиму Асада під велике питання ).

Паризька угода прийшла на зміну Кіотському протоколу. Їхня головна різниця полягає в тому, що відтепер зобов'язання дбати про довкілля беруть на себе всі країни однаково - незалежно від економічного розвитку.

Однак Трамп ще під час передвиборної кампанії називав глобальне потепління фейком. А значить, не бачить сенсу скорочувати шкідливі виробництва.

Зараз ви читаєте новину «Трамп пояснив світовим лідерам, чому вийшов з Паризької угоди по клімату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі