пʼятниця, 30 серпня 2024 08:02

Швейцарські виробники винайшли абсолютно новий вид шоколаду

Швейцарські виробники винайшли абсолютно новий вид шоколаду
Виробники винайшли абсолютно новий вид шоколаду. Фото: pixabay.com

У Швейцарії вчені придумали новий спосіб виготовлення шоколаду.

Нова технологія зробить виробництво шоколаду екологічнішим, пише BBC.

"Шоколад, розроблений в авторитетному Федеральному технологічному інституті Цюріха групою вчених під керівництвом Кіма Мішри, включає м'якоть плодів какао, сік і ендокарпій (шар навколо насіння). Використовують весь плід какао, а не лише боби. А головне - абсолютно не використовується цукор. Цей процес уже привернув увагу компаній, які займаються виробництвом екологічно стійких продуктів харчування", - йдеться у повідомленні.

При традиційному виробництві шоколаду з використанням лише зерен, решта плодів - розміром із невеликий гарбуз із купою поживних речовин - залишаються гнити на полях.

Секрет виготовлення нового виду шоколаду - у дуже солодкому соку плоду какао. За словами розробника, у нього яскравий фруктовий смак, який дещо нагадує ананас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дефіцит шоколаду: ціна какао-бобів знову почала зростати

Цей сік містить 14% цукру і проходить процес перегонки до утворення висококонцентрованого сиропу. Сироп змішують із м'якоттю і додають висушений туди ендокарпій (внутрішній шар, який безпосередньо оточує насіння, в плодах рослин). Таким чином жодна частина плода не пропадає.

У результаті утворюється дуже солодке та густе какао-желе. При з'єднанні з какао-бобами для шоколаду це желе виконує роль цукру, тобто використовувати додаткові підсолоджувачі більше не потрібно. Такий винахід продовжує довгу низку інновацій, якими пишаються швейцарські виробники шоколаду.

Партнером Мішри у його проєкті виступила компанія KOA. Це швейцарський стартап, який займається екологічно стійким вирощуванням какао.

"Використання всього какао-плоду допоможе вирішити багато проблем цієї індустрії: від зростання цін на какао-боби до повальної бідності фермерів. Замість того, щоб з'ясовувати, кому дістанеться якась частина торта, можна зробити сам торт більшим. Від цього виграють усі", - вважає співзасновник KOA Аніан Шрайбер.

Важливим є також зв'язок між виробництвом шоколаду та збереженням довкілля. Оскільки на харчову промисловість припадає значна частина викидів парникових газів, скорочення обсягу відходів може значно допомогти у боротьбі зі зміною клімату.

У Швейцарії деякі великі виробники, у тому числі Lindt, починають використовувати какао-боби цілими, але жоден з них досі не зробив крок до повної відмови від цукру.

У березні какао за день подорожчало на понад $700 за тонну. Уперше в історії його ціна перевищила $9 тис.

Шоколадна промисловість Швейцарії щороку виробляє 200 тис. т шоколаду, заробляючи на цьому близько $2 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарські виробники винайшли абсолютно новий вид шоколаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі