пʼятниця, 27 жовтня 2023 20:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Стоїмо на порозі Третьої світової війни

Стоїмо на порозі Третьої світової війни
Найбільший у світі авіаносець Gerald Ford пливе у східній частині Середземного моря, 11 жовтня 2023 року / East News

Думки у виданні The Hill економіста, підприємця і колишнього члена правління Всесвітнього торгового центру в Сент-Луїсі Марка Тота та полковника армії у відставці та колишнього очільника розвідки Європейського командування США в 2012-2014 роках Джонатана Світа

Після лютневої промови президента Джо Байдена ми стверджували, що він запізнився з розумінням природи Третьої світової війни. Китай проводить військові навчання з бойовими стрільбами біля Тайваню, Росія другий рік воює проти України, а Вашингтон здебільшого займається своїми справами.

Через вісім місяців Вашингтон все ще не може зрозуміти природу глобальної пожежі, в якій перебуваємо. Спочатку це була ідеологічна форма всесвітньої війни. З одного боку, бачення Володимира Путіна та лідера Китаю Сі Цзіньпіна багатополярного порядку, який будуть контролювати Москва та Пекін. З іншого, американські та західні уявлення про ліберальну демократію та глобальний порядок, побудований на базі ООН.

7 жовтня в Ізраїлі відбулося своє 11 вересня. Але цю реальність досі багато хто не зрозумів у Вашингтоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Можемо отримати "чорну діру" на Близькому сході" - Сергій Данилов

Після атаки Байден сказав усе, що було правильно, і, звичайно, його смілива поїздка до зони активних бойових дій була вкрай необхідним поштовхом для підтримки Ізраїлю. Проте, як і щодо України, він зосередив свої слова підтримки навколо слова "захищати".

Виступаючи в Білому домі 10 жовтня, Байден згадував снаряди "Залізного купола", і заявив: "Ми подбаємо, щоб Ізраїль не втратив ці критичні ресурси для захисту своїх міст і громадян".

Тоді, 18 жовтня, перебуваючи в Ізраїлі, Байден запевнив ізраїльтян, що "США продовжать гарантувати, що Ізраїль має те, що йому потрібно для захисту".

Міністр оборони Ллойд Остін підкреслив слова президента, сказавши, що "США подбають про те, щоб Ізраїль мав те, що йому потрібно для захисту".

У Вашингтоні часто повторюють слово "захист", але це поняття означає пасивного учасника, який чекає та готується до наступного нападу

У Вашингтоні часто повторюють слово "захист", але це поняття означає пасивного учасника, який чекає та готується до наступного нападу. Це не стратегія, а техніка, яка просто продовжує неминуче нові напади. Тим часом "перемога" - слово, якого бракує в Білому домі, хоча воно потрібне Україні та Ізраїлю.

Якщо робимо стільки військових "захистів" по світу, то, ймовірно, нам слід відступити і вирішити, хто атакує нас і наших союзників. Путін, Сі та лідер Ірану Алі Хаменеї дивляться нам в очі, а член клубу "Арсенал зла" Кім Чен Ин, верховний лідер Північної Кореї, дуже хоче доєднатися.

В Україні, Ізраїлі чи на Тайвані Білий дім небезпечно розділяє кожну точку нашої національної безпеки, ніби вони не зв'язані між собою, і не частина тієї самої загальної війни проти Заходу

Наразі в Україні, Ізраїлі чи на Тайвані Білий дім небезпечно розділяє кожну точку нашої національної безпеки, що виникає, ніби вони не зв'язані між собою, і не є частиною тієї самої загальної війни проти Заходу. По суті, Росія, Китай та Іран перебувають на бойовій позиції, як і Північна Корея.

Ідеальний політичний шторм, який паралізував останніми тижнями Вашингтон, лише посилив зростаючу загрозу безпеці нації. Політичні оглядачі сьогодні та історики в майбутньому можуть сперечатися, хто винен. Однак, з точки зору національної безпеки, це не має значення. Націю охоплює глобальна війна. Зараз пора для демократів та республіканців залишити свої партії, поставити країну на перше місце, та працювати разом, щоб негайно фінансувати наші інтереси національної безпеки в Україні, Ізраїлі, Індо-Тихоокеанському регіоні та в інших місцях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Москва кілька разів програла битву за Україну" - Євген Глібовицький

Ізраїль після 7 жовтня сформував уряд національної єдності. Конгрес, по суті, має розглянути можливість зробити те саме. Уявіть собі, якби після Перл-Харбора президент Франклін Рузвельт не зміг звернутися до Палати представників. Ось де ми зараз знаходимося.

ЦАХАЛ збирається активно брати участь у наземних операціях у Газі, і конфлікт може швидко поширитися на Ліван, Сирію, Західний берег ріки Йордан, та на Іран. Подібним чином ми вже бачимо, як сухопутні, повітряні та військово-морські сили США зазнають збройного нападу в Іраку, Сирії та в Червоному морі з боку проіранських бойовиків, включаючи хуситів у Ємені.

Зловісно, на Близькому Сході назріває ідеальний шторм. Якщо Іран долучить "Хезболлу" у війні проти Ізраїлю, а дві передові авіаносні ударні групи США, авіаносці Gerald Ford та Dwight Eisenhower вступлять у бойові дії, тоді російські та американські літаки можуть конкурувати за один повітряний простір. Інші засоби ВМС США, які перебувають у тих самих водах Перської затоки будуть на лінії вогню з 44-ою оперативною групою супроводу ВМС Китаю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інколи Офіс президента шкодить міжнародній політиці" - Володимир Огризко

Тим часом програма ядерної зброї Ірану безконтрольно розвивається, оскільки Тегеран наближається до ядерної зброї та можливостей її запуску. Час для рішень Вашингтону спливає. Можемо раптом зіткнутися з реальністю, яку зараз маємо у Східній Європі, на Близькому Сході та, можливо, незабаром теж на Тайвані.

Іран у відповідь на бомбардування Ізраїлем ХАМАСу в Газі, "Хезболли" в Лівані та сирійських аеропортів у Дамаску й Алеппо може бути на порозі того, щоб спровокувати щось значно більше, що відповідає тому, як Голлівуд давно передбачав як початок Третьої світової війни.

Вашингтон має стати на військову основу, як це вже зробили Москва, Пекін і Тегеран. Їм не потрібно оголошувати війну, але ми повинні бути готові, якщо війна застане нас знову

Досі ми стверджували, що перебуваємо у війні, у яку нас вплутав Путін. Й вона більше ідеологічна, ніж кінетична, більш стратегічна, ніж регіональна. Але ці війни незабаром можуть злитися разом на Близькому Сході. Вашингтон має стати на військову основу, як це вже зробили Москва, Пекін і Тегеран. Їм не потрібно оголошувати війну, але ми повинні бути готові, якщо війна застане нас знову. "Захист" - це військовий еквівалент безпечної гри та вірний шлях до поразки.

Як Ізраїль трагічно зрозумів 7 жовтня, ви в безпеці лише доти, доки не в небезпеці. Ніхто не буде в безпеці, якщо США продовжать запізнюватися на Третю світову війну.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Стоїмо на порозі Третьої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі