вівторок, 05 липня 2022 13:52

Столтенберґ спрогнозував терміни вступу Фінляндії та Швеції в НАТО

Столтенберґ спрогнозував терміни вступу Фінляндії та Швеції в НАТО
Країни НАТО підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції. Фото: twitter.com/FinMissionNATO

Генсек Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ очікує, що парламенти 30 країн-членів НАТО ратифікують протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до оборонного блоку упродовж місяців.

Про це він сказав на пресконференції в Брюсселі 5 липня, пише "Європейська правда".

Зауважив, що процес вступу двох країн вже є найшвидшим в історії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двері в НАТО для України відкриті – генсек

"Минулого разу, коли в нас був аналогічний процес ратифікації в парламентах, це зайняло майже рік. Не скажу точно, але зараз ми говоримо про місяці", - сказав генсек.

Він привітав те, що кілька союзників вже почали процес ратифікації та пообіцяли завершити його швидше, ніж зазвичай. Столтенберґ очікує від усіх союзників, зокрема від Туреччини, швидкого та гладкого процесу ратифікації.

5 липня посли країн-членів НАТО підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу. Прийняття обох країн до Альянсу до останнього було під питанням через вето Туреччини, яка зняла його на саміті в Мадриді.

17 травня Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до Альянсу. Рішення це ухвалили через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Зараз сухопутний кордон Росії з країнами-членами НАТО становить понад 1,2 тис. км. А після вступу Фінляндії цей кордон збільшиться до 2,6 тис. км.

Зараз ви читаєте новину «Столтенберґ спрогнозував терміни вступу Фінляндії та Швеції в НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі