середа, 14 лютого 2018 12:31

Штати можуть ввести санкції проти європейського банку

Штати можуть ввести санкції проти європейського банку
Сергій Курченко переправив мільярди доларів через рахунки своїх підставних фірм в ABLV. Фото: hvylya.net

Американська мережа по боротьбі з фінансовими злочинами (FinCEN) запропонувала включити латвійський ABLV до переліку банків, підозрюваних у відмиванні грошей.

Як пише "Обозреватель", про це йдеться у доповіді, опублікованій на сайті міністерства фінансів США. FinCEN проаналізувала діяльність ABLV. Дійшла до висновку, що фінустанова інституціоналізувала відмивання грошей, перетворивши його в основу свого бізнесу.

Незаконна фінансова діяльність банку включала транзакції для компаній і осіб, позначених ООН як відповідальних за участь у закупівлях або в експорті балістичних ракет Північній Кореї. Також банк продовжував проводити транзакції, пов'язані з Пхеньяном. І це навіть після того, як влітку 2017 року оголосив про нульову терпимість щодо операцій з КНДР.

ABLV став каналом для великомасштабної корупційної діяльності, пов'язаної з незаконними суб'єктами в Росії і Україні. 2014 року український олігарх Сергій Курченко, який вже знаходиться під санкціями США, переправив мільярди доларів через рахунки своїх підставних фірм в ABLV. У банку були відкриті принаймні 9 рахунків, пов'язаних з Курченком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банкір Курченка отримав найм'якше покарання за розорення банку

Також фінустанова розробила схему, яка дозволяла клієнтам обходити іноземний валютний контроль. У ABLV маскували незаконні валютні операції, використовуючи підроблену документацію і рахунки підставних фірм.

Якщо федеральна влада погодиться з цією позицією, американські банки не зможуть відкривати або обслуговувати кореспондентські/кредиторські рахунки ABLV.

Зі свого боку представники ABLV зазначають, що звіт FinCEN "використовує необґрунтовану інформацію і вводить в оману". У литовському банку заявили про намір зробити все можливе, щоб спростувати "обурливу наклепницьку інформацію".

Три американських сенатора-демократа - Бен Кардін, Боб Менендес і Шеррод Браун - внесли в понеділок проект резолюції, який передбачає нові санкції щодо Росії відповідно до закону "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій". У резолюції Росія звинувачується у продовженні підтримки сирійського режиму і підриві демократії в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Штати можуть ввести санкції проти європейського банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі