понеділок, 04 грудня 2023 03:15

США розгорнуть ракети для стримування Китаю - вперше з часів Холодної війни

США розгорнуть ракети для стримування Китаю - вперше з часів Холодної війни
США розгорнуть ракети середньої дальності на противагу Китаю. Фото: Nikkei Asia

Збройні сили США для стримування Китаю планують розгорнути наземні ракети середньої дальності в Індо-Тихоокеанському регіоні в 2024 році.

Розгортання арсеналу відбудеться вперше після закінчення Холодної війни, повідомляє Nikkei Asia, посилаючись на речника Тихоокеанської армії США Роба Філліпса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США заявили про "небезпечні та незаконні" дії Китаю

Мова може йти про наземні версії Standard Missile-6 (SM-6) та крилаті ракети Tomahawk.Дальність польоту ракет становить від 500 до 2700 кілометрів.

Видання уточнює, що це перше розгортання після того, як у 2019 році закінчився термін дії Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Угода, підписана з Радянським Союзом у 1987 році, забороняла країнам розробляти та володіти ракетами наземного базування з радіусом дії від 500 до 5500 км.

"Китай продовжував розширювати свій арсенал ракет середньої та малої дальності, тоді як США були пов'язані Договором. Відповідно до щорічного звіту Пентагону про військову міць Китаю, Пекін зараз має 1500 ракет з дальністю від 1000 до 5500 км", - йдеться у статті.

Армія США надішле ракети середньої дальності в основному на територію США Гуам, очікуючи більшого розгортання до азіатських союзників у непередбачених обставинах.

"Вони будуть постійно розгорнуті на територіях США в регіоні, в першу чергу на Гуамі. Союзники можуть бути готові до ротаційного розгортання сил під час криз, але це дуже залежить від майбутньої політичної динаміки", - зазначив старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир Анкіт Панда.

Сполучені Штати Америки занепокоєні "небезпечними і незаконними" діями КНР у Південно-Китайському морі. США висловили свою позицію Пекіну.

У Держдепі зазначили, що Сполучені Штати та Китай провели "відверті" переговори з морських питань, у тому числі щодо спірного Південно-Китайського моря. Американська сторона підкреслила свою стурбованість щодо "небезпечних і незаконних" дій КНР.

Зараз ви читаєте новину «США розгорнуть ракети для стримування Китаю - вперше з часів Холодної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі