понеділок, 06 вересня 2021 21:20

США відреагували на вирок соратникам Тихановської

США відреагували на вирок соратникам Тихановської
Вироки є ще одним доказом того, що режим тотально нехтує правами людини - Блінкен. Фото: ВВС

Держсекретар США Ентоні Блінкен засудив жорсткі вироки білоруським опозиціонерам Марії Колесниковій та Максиму Знаку.

Про це повідомляє Європейська правда.

"США засуджують політично вмотивоване і ганебне засудження білоруських опозиційних діячів. Ці вироки є ще одним доказом того, що режим тотально нехтує правами людини і фундаментальними свободами", - заявив Блінкен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруській опозиціонерці присудили Штутгартську премію миру

Він нагадав, що повага до прав і свобод людини, у тому числі права на неупереджений справедливий суд, є частиною міжнародних зобов'язань Білорусі.

"Ми разом з іншими країнами-партнерами підтримуємо прагнення народу Білорусі до деморкатичного, процвітаючого майбутнього у вільній, незалежній країні. Повторюємо наш заклик припинити репресії проти білоруського народу за те, що громадяни реалізовують свої права - як всередині країни, та і за її межами, та закликаємо негайно і безумовно звільнити усіх політв'язнів, у тому числі Колесникову і Знака.

Ще раз підкреслюємо заклик до білоруської влади почати справжній діалог з демократичною опозицією і членами громадянського суспільства, що приведе до вільних і чесних виборів з міжнародним спостереженням", - заявив держсекретар США.

Колишніх членів виборчого штабу Віктора Бабарики та членів президії Координаційної ради опозиції Марію Колесникову та Максима Знака засудили на 11 і 10 років колонії відповідно. Суд у Мінську оголосив їх винними за трьома статтями Кримінального кодексу: змова з метою захоплення влади; заклик до дій, спрямованих на шкоду національній безпеці; створення екстремістського формування або керівництво ним.

ЄС закликав негайно звільнити Колесникову, Знака та решту політв'язнів режиму Лукашенка. Вирок опозиціонерам окремо засудили також низка країн ЄС.

Міністр закордонних справ Британії наголосив, що ув'язнення політичних опонентів тільки посилить статус вигнанця для Лукашенка.

Зараз ви читаєте новину «США відреагували на вирок соратникам Тихановської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі