середа, 22 травня 2024 05:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Шольц проти створення безпольотної зони на заході України: чого боїться канцлер

Шольц проти створення безпольотної зони на заході України: чого боїться канцлер
Німецький канцлер Олаф Шольц боїться спровокувати російського диктатора Володимира Путіна. Фото: eastnews.ua

Німецький канцлер Олаф Шольц не підтримує ідею щодо створення безпольотної зони на заході України.

Він вважає, що це означало б пряме залучення країн Альянсу до війни в Україні. Про це Шольц заявив у ході виступу на заході Соціал-демократичної партії Німеччини у місті Карлсруе, пише Bild.

Він заявив, що ці плани можуть перетворити Німеччину на "партію війни" і спровокувати російського диктатора Володимира Путіна до непередбачуваної реакції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Занадто повільний, занадто нерішучий" - Расмуссен розкритикував Шольца

"Жодне рішення не повинно прийматися "з піною на устах", заявив канцлер. Він наголосив, що виступає за "розсудливість".

Саме так німецький канцлер відреагував на оприлюднений Андерсом Фог Расмуссеном план про зближення України з НАТО, який він озвучив в рамках підготовки до наступного саміту Альянсу у Вашингтоні в середині липня.

План передбачає якомога швидше і тісніше зв'язати Україну з її західними партнерами по НАТО та зміцнити її у війні проти Росії, щоб мирне рішення стало можливим. У ньому сказано, що "надійна перспектива членства в НАТО" дає Україні безпеку та показує Росії, "що їй нічого не виграти від війни". Потрібне "чітке повідомлення Росії, що вона повинна припинити війну".

У документі пропонується розгорнути щит протиповітряної оборони "вздовж західного кордону України", щоб "захистити НАТО від атак російських ракет і безпілотників, а також захистити українські цивільні та військові об'єкти в чітко визначеній зоні на заході України".

Згідно з планом НАТО, таким чином може бути розвантажена протиповітряна оборона України на заході країни, відповідно українська армія зможе транспортувати власні системи оборони на фронт та захищати такі міста, як Дніпро чи Харків від атак російської авіації.

Шольц назвав ці плани "небезпечними розмовами розпалювачів війни". Він нагадав, що на початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну вже порушувалося питання про те, щоб запровадити безпольотну зону.

"Немає жодного здорового глузду в тому, щоб зараз говорити: давайте все ж таки це зробимо, але, можливо, на 70 або на 100 км. Ми повинні сконцентруватися на підтримці України, але ми самі не хочемо стати стороною конфлікту і не станемо нею. Ні ми, ні Європа, ні США", – заявив Олаф Шольц.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен сказав, що Україна повинна отримати запрошення до Альянсу у липні.

Він вважає, що таке рішення може позбавити російського президента Володимира Путіна стимулу продовжувати війну.

Зараз ви читаєте новину «Шольц проти створення безпольотної зони на заході України: чого боїться канцлер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі